Milovníci kôpru spozornite! Máme pre vás úžasný a luxusný recept na lososa s kôprovou omáčkou. Suroviny sú na 4 porcie a varenie vám zaberie najviac 30 minút.
Ingrediencie
- 4-6 filiet z lososa
- 1 citrón, nakrájaný na tenké plátky
- Šťava z 1 citróna
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 4 lyžice medu
- 1 lyžica mletého cesnaku
- 1 lyžička sušeného kôpru
- Soľ a korenie, podľa chuti
Ingrediencie na omáčku
- 1/3 hrnčeka gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 1 lyžica jemne nasekaného čerstvého kôpru (+ na ozdobu)
- Štipka korenia
- Mlieko na zriedenie (podľa potreby)
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 200°C. Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Lososa osoľte a okoreňte z oboch strán a položte na pripravený plech.
- V malej mise rozšľahajte spolu s rozpusteným maslom med, šťavu z citróna, cesnak a sušený kôpor. Omáčku nalejte na lososa a nakoniec naň pokladte plátky citróna.
- Pečte po dobu 15 minút, potom prepnite na gril a grilujte 3-5 minút, kým okraje nezačnú tmavnúť.
- Počas pečenia pripravte omáčku zmiešaním gréckeho jogurtu, majonézy, citrónovej šťavy, kôpru a korenia. Pridajte mlieko po lyžiciach, pokiaľ nie je zmes hladká a dostatočne riedka.
- Hotového lososa prelejte kôprovou omáčkou, ozdobte čiernym korením, citrónovými plátkami a čerstvým kôprom.