Tento poľský „lovecký guláš“ obvykle obsahuje najmenej 3 rôzne druhy mäsa, od zveriny po bravčové rebrá, klobásy i teľacie mäso. V tejto verzii použijeme slaninu, kuracie stehná a klobásu. Pečené papriky, fenikel a líšky dodajú pokrmu poriadny šmrnc. Guláš sa varí s kyslou kapustou, ktorá je tu tradičným prvkom. To jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie
- 2 červené papriky
- 4 paradajky
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla
- 120 g nakrájanej slaniny
- 1 žltá cibuľa, nakrájaná na drobno
- 3 šálky čerstvých líšok, nakrájaných na plátky
- 1 fenikel, rozpolený a pokrájaný na tenké plátky
- 1 pór, nakrájaný na tenké plátky
- 1/4 šálky nakrájaného cesnaku
- 1/4 šálky sladkej papriky
- 750 g klobásy, nakrájané na plátky
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 šálky červeného vína
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 4 šálky kyslej kapusty so šťavou
Postup
- Položte papriky na malý plech a pečte ich priamo pod grilom alebo ich môžete spáliť rovno na plynovom plameni.
- Počas pálenia ich často otáčajte a opekajte, kým koža nesčernie, asi 5 minút.
- Spálené papriky preložte do žiaruvzdornej misky a zakryte plastovou fóliou.
- Nechajte asi 10 minút odstáť, kým papriky dostatočne nevychladnú.
- Odstráňte kožu, stonky a semená a vložte do mixéra.
- Pridajte paradajky a všetko rozmixujte do hladka.
- Kurča osoľte a okoreňte.
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci.
- Pridajte kuracie stehná a opekajte, kým nezhnednú, asi 4 minúty z každej strany.
- Preložte kurča na tanier.
- Do rovnakého hrnca pridajte slaninu a za stáleho miešania ju restujte asi 2 minúty.
- Pridajte cibuľu a huby a za občasného miešania restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť, asi 5 minút.
- Primiešajte fenikel, pór, cesnak a papriku a varte 2 minúty.
- Pridajte klobásu, kôpor a petržlenovú vňať.
- Varte za stáleho miešania ďalšie 3 až 4 minúty.
- Vráťte kurča do hrnca.
- Prilejte víno, priveďte do varu a varte, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
- Pridajte zeleninovú zmes a povarte.
- Pridajte vývar a kapustu a premiešajte.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a jemne duste, kým zelenina nebude mäkká a kuracie kúsky hotové, asi 45 minút.
- Dochuťte soľou a podávajte.