Spomínate na ešte teplú babičkinu jablkovú štrúdľu, ktorá prevoňala celý dom? Pripravte ho aj vy svojej rodine.
Ingrediencie
- Lístkové cesto
- 4 jablká, nastrúhané
- 50g hrozienok
- 2 lyžice rumu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 30g jemne nasekaných mandlí
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Strúhanka
- 50g rozpusteného masla
Postup
- Do malej misky dajte na 30 minút naložiť hrozienka v rume. Potom rum vylejete.
- Jablká postrúhajte, zmiešajte s citrónovou šťavou, pridajte škoricu, cukor, hrozienka, mandle a vanilkový extrakt.
- Na linke vyvaľkajte cesto na čo najtenší plát a potrite ho trochou rozpusteného masla.
- Cesto posypte strúhankou. Potom rozložte jablčnú náplň, pritom dávajte pozor, aby šťava z jabĺk zostala v miske.
- Nakoniec vytvorte závin tak, že niekoľkokrát zarolujete cesto s náplňou. Konce závinu zatvorte vidličkou tak, že koncom vidličky zatlačíte okraje k sebe.
- Pečte asi 30 minút na 180 ° C av priebehu pečenia potierajte zvyšným maslom.
- Strážte, aby sa nespálil. Každá rúra pečie inak. Po upečení nechajte 10 minút vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte ešte teplý.
Ďalšie prebytkové jablká môžete využiť napríklad na recepty na jablčné rezy.