Kysnutý závin s jablkami

Kysnutý závin s jablkami

Zo zrelých jabĺčok si môžete pripraviť aj kysnutý jablkový závin. Ten je síce o niečo pracnejší, ale ten výsledok za to určite stojí.

Ingrediencie na cesto

  • 0,5 kg hladkej múky
  • 100g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • 1 kocku droždia
  • 100g cukru kryštál + 2 lyžice na kvások
  • 200ml vlažného mlieka + 100ml na kvások
  • Štipka soli
  • 1 vajce (na potieranie)
  • Strúhanka

Ingrediencie na náplň

  • 5-8 jabĺk
  • 1 vanilkový cukor
  • Škorica podľa chuti

Postup

  • Do menšej nádoby/hrnčeka nalejte 100ml vlažného mlieka, pridajte 2 lyžice cukru a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť kvások po dobu asi 15 minút.
  • Do misy preosejte hladkú múku, pridajte cukor, žĺtky, rozpustené maslo a štipku soli. Nakoniec pridajte kvások a množstvo mlieka podľa potreby (cca 200ml, ale záleží na múke)
  • Rukami zarobte cesto, ktoré by nemalo lepiť. Prikryte ho utierkou a nechajte v teple asi hodinu kysnúť.
  • Medzitým olúpte jablká, zbavte ich jadierok a nastrúhajte ich nahrubo alebo nakrájajte na malé kocky.
  • Jablká zmiešajte s vanilkovým cukrom a škoricou. Môžete pridať aj hrozienka.
  • Vykysnuté cesto si rozdeľte na dve časti a na pomúčenom doske rozvaľkajte tenké pláty.
  • Každý plát posypte strúhankou, navrstvite jablčnú náplň a starostlivo zaviňte. Pritlačte okraje.
  • Záviny dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pred vložením do rúry ešte pomažte rozšľahaným vajíčkom.
  • Pečte na 180 ° C asi 25-30 minút. Po upečení nechajte chvíľku odpočinúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.
Pocukrovaná a nakrájaná štrúdľa s kúskami jabĺk.
Zdroj: essen-und-trinken.de

Vyskúšajte aj vláčne jablčné muffiny , ktoré sa skvele hodia ako chuťovka na oslavu alebo len tak na posedenie.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.