Táto bezlepková pochúťka je takmer na nerozoznanie od klasickej verzie. A keď k tomu pridáte lahodné, šťavnaté kačacie mäso, máte perfektný obed na stole.
Ingrediencie
Lokše
- 1 kg zemiakov
- bezlepková múka
- soľ
Kačacie prsia
- 4 kačacie prsia
- soľ podľa chuti
Postup
Lokše
- Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte najemno.
- Pridajte štipku soli a toľko múky, aby vzniklo nelepivé konzistentné cesto.
- Malo by to byť okolo 4-5 PL, ale toto množstvo záleží na tom, aké máte zemiaky a tiež či chcete lokše skôr vláčne (menej múky) alebo tvrdšie a suchšie (viac múky).
- Z cesta vypracujte valec s priemerom 5-7 cm a rozkrájajte na rovnakej časti asi 2-3 cm hrubé.
- Všetko záleží na tom, aké veľké lokše chcete a tiež akú máte veľkú panvicu.
- Každý kúsok cesta rozvaľkajte valčekom a opekajte na suchej teflónovej panvici z každej strany asi 1-2 minúty.
- Hotové lokše potrite, ideálne kačacím tukom, prípadne maslom alebo olivovým olejom.
Kačacie prsia
- Kačacie prsia umyte a vrchnú časť, kde sa nachádza tuk, narežte.
- Tzn. najskôr urobte rezy naprieč jednou stranou a potom kolmo na to druhé rezy.
- Cieľom je vytvoriť štruktúru kocky, aby mohol tuk krásne vytiecť.
- Takto narezané prsia posoľte z oboch strán a položte na studenú panvicu, ktorú dajte na mierny plameň.
- Panvica musí byť studená, aby tuk začal pomaly vytekať a aby sa nepripiekla koža a zabránila tak vytekaniu tuku.
- Mäso pečte iba z tejto jednej strany asi 8-10 minút a priebežne zlievajte vytečený tuk do pripravenej nádoby.
- Zlievanie tuku je dôležité aj preto, aby sa mäso nevarilo, ale aby sa len vysmažil tuk.
- Potom prsia preložte na pekáč alebo do zapekacej misy druhou stranou a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov.
- Pokiaľ chcete mať prsia úplne šťavnaté na spôsob steaku, bude im stačiť 8-10 minút.
- Ak máte radšej medium, nechajte ich piecť cca 15-20 minút a pokiaľ suchšie, nechajte ich piecť 25-30 minút.
- Prsia počas pečenia neotáčajte.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte pár minút vychladnúť a nakrájajte.