Lahodná chrumkavá husacia pečienka s kapustou a zemiakovými lokšami zo slovenského Gróbu patrí medzi vyhlásené delikatesy. Pripravte si ju aj vy!
Ingrediencie
- 1 hus
- mlieko
- soľ a korenie podľa chuti
- lokše zo základného receptu
- 3 lyžice cukru kryštál
- 1 dl octu
- 1 – 2 ks bobkového listu
- celá rasca podľa chuti
- 4 lyžice bravčovej masti alebo oleja
- 1 väčšia cibuľa
- 1 väčšie jablko
- 1 hlávka (cca 1,2 kg) červenej kapusty
Postup
Pečená hus
- Hus večer pred pečením dobre nasoľte, približne dvoma plnými dlaňami soli, zvonku aj zvnútra.
- Osolenú hus dajte na pekáč a nechajte celú noc odstáť.
- Tesne pred pečením podlejte hus približne 300 ml vody.
- Množstvo pridanej vody závisí od veľkosti husi.
- Kožu potrite mliekom, ktoré vytvoria glazúru a dodá husí zlatistú farbu.
- Takto pripravenú hus na vložte do rozohriatej rúry (150 – 180 ˚C).
- Odkrytú hus pečte z jednej strany 2 hodiny a následne zlejte výpok.
- Hus otočte na druhú stranu a pečte ďalších 45 minút, kým krásne nezozlátne.
Červená kapusta
- Červenú kapustu si očistite, zbavte ju vrchných listov a odstráňte hlúb.
- Potom ho postrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na tenké rezančeky.
- Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
- Orestujte ju na masti do zlatista.
- Pridajte cukor kryštál a nechajte skaramelizovať.
- Trvá to pár minút.
- K voňavej cibuli pridajte kapustu a ocot (podľa potreby).
- Ocot sa postará o nádhernú farbu.
- Kapustu ešte chvíľu restujte a pridajte korenie.
- Podlejte ho trochou vody a restujte do polomäkka.
- Pridajte aj olúpané a nastrúhané jablko.
- Duste do mäkka.
- Kapustu podlievajte vodou a poduste podľa chuti.
Pečenú hus podávajte s lakšami a červenou kapustou.