Tajomstvo chutných a na pohľad pekných závitkov spočíva v blanšírovaní. Listy je potrebné krátko povariť v horúcej vode, následne sprudka schladiť a osušiť. Táto technika zaručí, že si listy zachovajú svoju krásne zelenú farbu, budú poddajné, ale nebudú pri balení praskať.
Ingrediencie:
Závitky
- 1 kel
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 šálka ryže
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
- olej
- soľ, korenie
Paradajková omáčka
- 800 g sekaných paradajok v konzerve
- 400 g paradajkového pretlaku
- 2 PL masla
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
- 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL vínneho octu
- soľ, korenie
Postup:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju približne 5 minút.
- Pridajte cesnak, paradajky, paradajkový pretlak, soľ a korenie.
- Dôkladne premiešajte.
- Vmiešajte cukor a ocot a za občasného miešania priveďte zmes do varu.
- Varte približne 10-15 minút.
- V medziobdobí vložte do hrnca s vodou povariť kel.
- Varte približne 3-5 minút, kým sa kelové listy stanú vláčnymi.
- Následne kel vyberte, prudko schlaďte a odlúpte z neho dvanásť listov.
- V miske premiešajte mleté mäso s ryžou, soľou, čiernym korením, cibuľou, petržlenovou vňaťou.
- Na záver primiešajte vajcia a pol šálky predpripravenej rajskej omáčky.
- Následne do stredu každého kelového listu mäsovú zmes a list následne zabaľte do podoby závitku.
- Ak chcete, môžete listy spevniť pomocou špáradiel, aby sa prípadne pri pečení nerozbalili.
- Listy vložte do zapekacej misky a prelejte paradajkovou omáčkou.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 60 minút, kým listy aj mäso nebudú mäkké.
Kelové závitky podávajte so zemiakovou kašou preliate rajskou omáčkou.