Plnený kel alebo kelový bochník

Plnený kel alebo kelový bochník

Jedinečný pokrm, ktorého servírovanie je jedinečným gastronomickým zážitkom.

Ingrediencie:

Náplň

  • 1 kel
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3/4 šálky varenej ryže
  • 1 šálka vody
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • soľ, korenie

Omáčka

  • 400 g sekaných paradajok v konzerve
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL masla
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V miske zmiešajte paradajky, pretlak, cibuľu, maslo, cukor a korenie do podoby omáčky.
  2. Pomocou ostrého noža vydlabajte kelovú hlavu tak, aby vám zostala „škrupina“ s asi 3 centimetrmi silnou stenou.
  3. Vydlabaný stred kelu nakrájajte na drobné kúsky.
  4. Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom nakrájaný kel a cibuľu domäkka, približne 5 minút.
  5. Potom zmes z tepla odstráňte a nechajte vychladnúť.
  6. V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľovo-kelovú zmes, ryžu, vajcia, soľ a korenie.
  7. Prilejte k zmesi paradajkovú omáčku a premiešajte.
  8. Následne túto zmes pomocou lyžice preložte do kelovej škrupiny.
  9. Celú kelovú hlavu pevne zabaľte do bavlneného plátna, v ktorom budete kel variť, aby sa nerozpadol.
  10. Takto zabalenú hlavu vložte do hrnca so šálkou vody a priklopené pokrievkou varte približne 60-75 minút na miernom ohni, kým kel nezmäkne.
  11. Potom kel z hrnca opatrne vyberte a rozbaľte plátno.
Kapustový bochník plnený zmesou mäsa, zeleniny a ryže
zdroj: tasteofhome.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.