Jednoduchá orechová torta

Jednoduchá orechová torta

Okrem iného sú orechy bohaté na antioxidanty a sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Prečo ich teda nezakomponovať do výbornej sladučkej torty?

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 šálky vlašských orechov (rozpolených)
  • 6 vajec (v izbovej teplote)
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 šálka múky
  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva

Maslový krém na tortu:

  • ¾ šálky sladeného kondenzovaného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica vody
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 nesoleného masla (v izbovej teplote)

Sirup (všetky ingrediencie zmiešajte dohromady):

  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • 1 šálka teplej vody
  • 3 polievkové lyžice rumu (napr. zlatý rum Bacardi)

Čokoládová poleva:

  • ⅔ šálky čokolády (nasekané na drobné kúsky)
  • ½ šálky plnotučnej smotany na šľahanie

Postup

Cesto:

  • Osmažte na panvici vlašské orechy tak, aby sa rozvoňali a zozlatli – potrvá to približne 5 minút. Často miešajte, alebo ich prehadzujte, aby sa nepripaľovali.
  • Ochlaďte orechy na izbovú teplotu a potom ich jemne nakrájajte nadrobno, alebo ich rozdrvte pomocou kuchynského robota.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu, vyloženú papierom na pečenie.
  • V miske rozšľahajte vajcia do peny a pridajte šálku cukru. Šľahajte, pri vysokej rýchlosti, 8 minút. Mali by ste získať nadýchané cesto.
  • Zmiešajte dohromady 1 šálku múky a ½ lyžičky prášku do pečiva. Následne pridajte do vaječnej zmesi.
  • Primiešajte orechy a pripravené cesto vlejte do formy. Pečte cca 25 minút.
  • Akonáhle je cesto upečené, nechajte ho 5 minút odpočívať vo forme a potom vyklopte na chladiaci rošt. Nechajte úplne vychladnúť.

Krém:

  • V panvici zmiešajte 2 žĺtky, ¾ šálky kondenzovaného mlieka a 1 lyžicu vody s polovicou lyžičky vanilky. Všetko vymiešajte dohladka.
  • Panvicu umiestnite na mierne teplo a, za častého miešania, zahrievajte, aby zmes začala hustnúť (5–7 minút). Nevarte! Mali by ste získať konzistenciu kondenzovaného mlieka.
  • Panvicu odstráňte z tepla a nechajte ju úplne vychladnúť. Pri ochladzovaní bude zmes ešte viac hustnúť.
  • Pomocou mixéra vyšľahajte maslo (5 minút) pri vysokej rýchlosti, kým nezískate bielu a našuchorenú penu.
  • Penu postupne pridávajte do vychladenej zmesi a šľahajte. Akonáhle bude celá pena v zmesi, šľahajte ešte 2 minúty pri vysokej rýchlosti.

Zostavenie orechovej torty:

  • Do misy na torty umiestnite papier na pečenie, aby sa torta k mise nelepila.
  • Dovnútra vložte prvú vrstvu koláča a rovnomerne na ňu rozotrite polovicu sirupu. Namažte tiež časťou orechového krému a rozotrite.
  • Pridajte ďalšiu vrstvu koláča a vrch prelejte zvyšným sirupom.
  • Boky a hornú časť torty natrite zvyšným maslovým krémom.
  • Jemne nasekané orechy pripevnite na boky torty. Teraz tortu polejte čokoládovou polevou tak, aby stekala aj po bokoch torty.
  • Nechajte odpočívať, kým poleva nestuhne. Ak by ste potrebovali proces urýchliť, vložte tortu do chladničky.

Orechový pečený koláč, zdobený čokoládovou polevou.
zdroj: natashaskitchen.com

Máte radi sušienky, ale chcete jesť zdravo? Potom si pripravte recept na zdravé sušienky z vločiek .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.