Maková buchta so slivkami

Maková buchta so slivkami

Tento recept je výnimočný tým, že obsahuje nielen výborné slivky, ale aj sladučkú chuť marcipánu.

Pusťte sa do prípravy!

Ingrediencie

Cesto:

  • 500 g múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 250 ml mlieka (vlažného)
  • 7 g droždia
  • 70–80 g cukru
  • 1 vajce
  • 80 g masla (zmäkčeného)
  • 3 kvapky mandľového extraktu

Náplň z maku a marcipánu:

  • 200 g mletého maku
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 100 g cukru
  • 2 veľké vajcia + 1 vaječný žĺtok
  • 150 – 200 g marcipánu
  • 7 sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky)
  • 1 vajce (rozšľahané so štipkou soli a štipkou cukru)

Rumová poleva:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 1 kvapka mandľového extraktu

Postup

Cesto:

  • V mise zmiešajte múku so soľou.
  • Zahrejte mlieko, aby bolo vlažné, pridajte cukor, droždie, vajcia a mandľový extrakt. Všetko premiešajte.
  • Túto zmes pridajte do múky a uhneťte cesto.
  • Po kúskoch pridajte maslo a hneťte ďalších 5–7 minút. Môžete použiť hnetací prístroj.
  • Cesto by malo byť mäkké, hladké a pružné.
  • Cesto vytvarujte do tvaru gule, potrite trochou oleja a nechajte kysnúť v, mierne naolejovanej, zakrytej miske. Veľkosť cesta by sa mala zdvojnásobiť.
  • Ak máte čas, môžete zakrytú misku, cez noc, uložiť do chladničky.

Náplň z maku a marcipánu:

  • V miske zmiešajte jemne mletý mak, škoricu, rozpustené maslo, cukor a rum.
  • Marcipán nakrájajte na kúsočky a pridajte vajcia. Pomocou mixéra vyšľahajte do hladka. Pokiaľ je marcipán príliš hustý, pridajte ďalší žĺtok.
  • Akonáhle cesto vykysne, vyvaľkajte ho do veľkého obdĺžnika a natrite naň makovo-marcipánovú náplň.
  • Celý povrch posypte slivkami a stočte do rolky.
  • Zúbkovaným nožom nakrájajte rolku na 12 kusov a vložte na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie, narezanou stranou dole.
  • Zakryte a nechajte odpočívať 35 minút.
  • Teraz vložte do rúry, predhriatej na 180 °C a pečte 30–35 minút, kým nie sú makovo-slivkové buchtičky hotové.

Slivková buchta s makom a marcipánom, servírovaná na ružovom tanieriku.
zdroj: cinnamonandcoriander.com

Vyskúšajte aj recept na liaty perník , ktorý je hotový, jedna dve.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.