Tento recept je výnimočný tým, že obsahuje nielen výborné slivky, ale aj sladučkú chuť marcipánu.
Pusťte sa do prípravy!
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g múky
- 1 čajová lyžička soli
- 250 ml mlieka (vlažného)
- 7 g droždia
- 70–80 g cukru
- 1 vajce
- 80 g masla (zmäkčeného)
- 3 kvapky mandľového extraktu
Náplň z maku a marcipánu:
- 200 g mletého maku
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 100 g masla (rozpusteného)
- 2 polievkové lyžice rumu
- 100 g cukru
- 2 veľké vajcia + 1 vaječný žĺtok
- 150 – 200 g marcipánu
- 7 sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky)
- 1 vajce (rozšľahané so štipkou soli a štipkou cukru)
Rumová poleva:
- 150 g práškového cukru
- 1 polievková lyžica mlieka
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 kvapka mandľového extraktu
Postup
Cesto:
- V mise zmiešajte múku so soľou.
- Zahrejte mlieko, aby bolo vlažné, pridajte cukor, droždie, vajcia a mandľový extrakt. Všetko premiešajte.
- Túto zmes pridajte do múky a uhneťte cesto.
- Po kúskoch pridajte maslo a hneťte ďalších 5–7 minút. Môžete použiť hnetací prístroj.
- Cesto by malo byť mäkké, hladké a pružné.
- Cesto vytvarujte do tvaru gule, potrite trochou oleja a nechajte kysnúť v, mierne naolejovanej, zakrytej miske. Veľkosť cesta by sa mala zdvojnásobiť.
- Ak máte čas, môžete zakrytú misku, cez noc, uložiť do chladničky.
Náplň z maku a marcipánu:
- V miske zmiešajte jemne mletý mak, škoricu, rozpustené maslo, cukor a rum.
- Marcipán nakrájajte na kúsočky a pridajte vajcia. Pomocou mixéra vyšľahajte do hladka. Pokiaľ je marcipán príliš hustý, pridajte ďalší žĺtok.
- Akonáhle cesto vykysne, vyvaľkajte ho do veľkého obdĺžnika a natrite naň makovo-marcipánovú náplň.
- Celý povrch posypte slivkami a stočte do rolky.
- Zúbkovaným nožom nakrájajte rolku na 12 kusov a vložte na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie, narezanou stranou dole.
- Zakryte a nechajte odpočívať 35 minút.
- Teraz vložte do rúry, predhriatej na 180 °C a pečte 30–35 minút, kým nie sú makovo-slivkové buchtičky hotové.
Vyskúšajte aj recept na liaty perník , ktorý je hotový, jedna dve.