Tento výborný pokrm je hotový iba za polhodinu a chutí naozaj výborne!
Dezert podávajte teplý a posypaný práškovým cukrom.
Ingrediencie
- 250 g múky
- 16 g čerstvého droždia
- 100–150 ml mlieka (vlažného)
- 1 vajce
- 30 g cukru
- 35 g rozpusteného masla
- 1 štipka soli
- 4–5 sliviek (vykôstkovaných a rozkrojených na polovicu alebo na štvrtky)
- 8 ks kockového cukru
Postup
- Múku preosejte do misky a uprostred nej urobte jamku.
- Zmiešajte droždie s 2 lyžicami teplého mlieka. Akonáhle sa droždie rozpustí, nalejte zmes do jamky v múke. Zakryte otvor múkou a nechajte stáť 10–15 minút.
- Do múky pridajte zvyšné prísady (okrem sliviek a kockového cukru a vypracujte hladké cesto.
- Zakryte misku a nechajte cesto 1–2 hodiny odpočívať na teplom mieste, kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí.
- Potom hneťte a nechajte niekoľko minút znova odpočívať, aby sa cesto uvoľnilo.
- Cesto rozdeľte na 8 rovnakých kusov az každého kusu vytvarujte guľôčku.
- Každú guľôčku vyvaľkajte a doprostred vložte kocku cukru a rozkrájané štvrtky sliviek. Následne cesto zložte – vytvoríte tak malý balíček.
- Balíčky, so zloženou časťou smerujúcou dole, umiestnite na plech, vyložený papierom na pečenie a naposledy všetko nechajte odpočívať po dobu 30 minút.
- Predhrejte rúru na 180 °C a každú buchtu potrite rozpusteným maslom. Pečte 25–30 minút, kým povrch mierne nezhnedne.
- Hotový pokrm vyberte z rúry a posypte práškovým cukrom. Môžete ihneď podávať.
- Ak chcete pokrm ešte viac ozvláštniť, pridajte posypku. Výborne totiž chutí slivková buchta s posýpkou. Návod na jej prípravu nájdete v jednom z receptov vyššie.
Neradi pri varení odvažujete? Šálky môžete použiť aj v ďalších receptoch na hrnčekové múčniky .