Nadýchaný slivkový koláč

Nadýchaný slivkový koláč

Tento koláč má perfektne vyváženú sladkú chuť a je zaujímavý tým, že obsahuje nielen slivky, ale aj mix malín, černíc a čučoriedok. Ide tak o najlepší dezert, ktorý je možné pripravovať v lete z domácich surovín.

Ingrediencie

Cesto:

  • ½ šálky ľadovej vody
  • 1 čajová lyžička jablčného octu
  • 1 a ¾ šálky + 2 polievkové lyžice múky
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 12 polievkové lyžice nesoleného masla (veľmi studeného a nakrájaného na kocky)

Náplň:

  • 6 vrchovatých šálok čerstvých bobúľ (maliny, černice, čučoriedky – voliteľné)
  • 6 malých sliviek (vykôstkovaných a nakrájaných na plátky)
  • ¼ šálky citrónovej šťavy
  • ¾ šálky + 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • ¼ šálky tapioky
  • 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička soli
  • ¼ šálky medu
  • 1 polievková lyžica citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky kvalitného ovocného džemu
  • 1 veľké vajcia

Postup

Cesto:

  • V miske zmiešajte vodu a jablkový ocot. Vložte do chladničky, pokiaľ nebudete zmes potrebovať.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob, soľ a cukor. Pridajte kocky studeného masla a zamiešajte.
  • Pomaly pridávajte studenú vodu s octom a miešajte, kým nevznikne vlhké cesto.
  • Cesto opatrne preložte na ľahko pomúčenú dosku, vytvorte z neho guľu a zabaľte ho do potravinovej fólie. Nechajte odpočívať 1 hodinu.
  • 10 minút predtým, než budete cesto valcovať, ho vytiahnite z chladničky. Ak by ste s ním pracovali skôr, mohlo by popraskať.
  • Cesto vyvaľkajte do strán a umiestnite ho do formy na pečenie. Nalepte ho aj po stranách formy a dno prepichajte vidličkou.

Náplň:

  • Ovocie umyte a vložte do veľkej misy, spoločne s nakrájanými slivkami. Premiešajte s polovicou šálky cukru a citrónovou šťavou.
  • Túto zmes dajte do sitka a ten položte na misu. Nechajte stáť 3 hodiny – začne sa uvoľňovať šťava. Ovocie môžete občas jemne premiešať.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Cedník s ovocím vyberte a ovocnú šťavu, ktorá vytiekla, nalejte do panvice. Ovocie vysypte do misky a odložte ju bokom.
  • Pomocou mlynčeka rozdrvte tapioku na prášok. Do panvice s ovocnou šťavou vsypte tapioku, zvyšný cukor, kukuričný škrob, soľ, med a citrónovú kôru. Intenzívne šľahajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  • Panvicu vložte na sporák a zapnite ho na strednú teplotu.
  • Varte, za stáleho miešania, po dobu 5 minút, kým zmes nezačne hustnúť. Následne odoberte z tepla a vmiešajte vanilku.
  • Do panvice pridajte ovocie a jemne premiešajte.
  • Cesto vo forme nakrájajte na tenké pásiky a dno potrite džemom.
  • Nalejte na cesto ovocnú zmes a prekryte ju pásikmi zo strán – najprv v jednom smere a potom v druhom tak, aby sa prekrížili a uzavreli koláč na povrchu.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia s 1 lyžicou studenej vody. Touto vaječnou zmesou pretrite povrch koláča a posypte ho 2–3 lyžicami cukru.
  • Vložte do predhriatej rúry a pečte 30 minút. Po tejto dobe znížte teplotu na 190 °C a pečte ďalších 30–40 minút.
  • Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť na chladiacom rošte – asi 4 až 6 hodín.

Nadýchaný koláč zo sliviek v sklenenej zapekacej mise.
zdroj: ofbatteranddough.com

Dostali ste chuť na vločky? Potom vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty z ovsených vločiek .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.