Máte radi medzinárodnú kuchyňu?
Potom vyskúšajte tento výborný francúzsky recept, ktorý je zdravý, vďaka vhodným ingredienciám a minimu cukru.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka bielej múky
- 1 šálka špaldovej múky
- ½ šálky bio masla (nakrájaného na malé kúsky)
- 3 polievkové lyžice organického trstinového cukru
- 1 bio vajcia
- 2 polievkové lyžice filtrovanej vody
Krémová náplň:
- 1 bio vajcia
- ¼ šálky organického trstinového cukru
- ¼ šálky organického masla (rozpusteného)
- ⅓ šálky mandlí (rozmixovaných v mlynčeku)
- ⅓ šálky mandľového masla
Ovocná náplň:
- 450 g sliviek (vykôstkovaných, nakrájaných)
- 2 čajové lyžičky organického trstinového cukru
Postup
- Pripravte si cesto tak, že rozšľaháte múku a cukor vo veľkej mise. Pridajte kocky studeného masla a premiešajte.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a primiešajte vodu. Všetko pridajte do zmesi s múkou.
- Pomocou rúk premiešajte a vytvorte cesto. Vytvorte z neho guľu, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť 10 minút, ale nie viac ako 30 minút – bolo by potom náročné ho vyváľať.
- Umyte slivky, rozkrojte ich na polovicu a vyberte z nich kôstky. Následne rozrežte slivky na štvrtiny. Slivky vložte do misky a posypte ich 1–2 lyžicami cukru. Premiešajte.
- Vyberte cesto z chladničky a, na pomúčenej doske, ho vyvaľkajte smerom od stredu von.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vyvaľkané cesto zložte na polovicu a potom znova na polovicu. Jemne ho zdvihnite a vložte do formy na koláče.
- Cesto opatrne zatlačte na dno formy a po jej stranách.
- Vidličkou dno cesta prepichnite a vložte do rúry. Pečte 10 minút.
- V mlynčeku rozdrvte mandle.
- V miske zmiešajte všetky ingrediencie do krémovej náplne a zmiešajte s mandľami.
- Cesto vyberte z rúry a nalejte naň zmes vajec a mandlí. Pridajte vrstvu sliviek a posypte cukrom.
- Pečte ďalších 35-45 minút, kým nebude kôrka po stranách zlatohnedá.
- Podávať môžete teplé alebo studené. Pokrm môžete doplniť aj porciou vanilkovej zmrzliny v bio kvalite.