Alobalová fólia zaistí, že sa mäso pri pečení príliš nevysuší a zostane vláčne a mäkké. Citrón a rozmarín pokrmu dodajú jemnú vôňu a chuť.
Ingrediencie:
- 2 väčšie filety z lososa, prípadne celý filet z jedného lososa
- 1 citrón
- čerstvý rozmarín
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvá šťava z jedného citróna
- 3 PL olivového oleja
- čerstvé bylinky (tymián, petržlenová vňať, bazalka, kôpor) na ozdobu
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na plech si rozložte alobal, do ktorého následne lososa umiestnite, a zľahka ho potrite olejom.
- Na alobal položte niekoľko vetvičiek rozmarínu, v závislosti od veľkosti filiet.
- Citrón nakrájajte na kolieska a položte ich na vetvičky rozmarínu.
- Lososa osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a položte na alobal.
- Následne lososa posypte najemno nakrájanými strúčikmi cesnaku a pokryte ho zvyšnými plátkami citróna a rozmarínom.
- Takto pripraveného lososa polejte čerstvou citrónovou šťavou.
- Alobal cez lososa preložte tak, aby bol celý zakrytý a vznikol z neho akýsi balíček. V prípade, že vám pripravený alobal nestačí, použite ďalšie.
- Balíček neuzatvárajte úplne pevne, nechajte pod alobalom trochu priestoru, aby mohol lepšie cirkulovať vzduch.
- Vložte lososa do predhriatej rúry a pečte približne 15-20 minút, v závislosti na výške a veľkosti filiet.
- Následne lososa z rúry vyberte a alobal otvorte.
- Potom ho ešte na 3-5 minút vráťte do rúry a pečte bez vrchnej vrstvy alobalu.
Takto pripraveného lososa podávajte najlepšie s americkými zemiakmi, čerstvými bylinkami a plátkami citróna.
Túto chutnú a zdravú rybu nemusíte iba zapekať. Inšpirujte sa našimi ôsmimi ďalšími spôsobmi, ako lososa pripraviť . V rozmanitosti je krása!