Pokiaľ patríte medzi milovníkov zemiakov, mali by ste tento recept určite vyskúšať!
Pochutnajte si na výbornom zahraničnom pokrme, ktorý je hotový iba za 40 minút.
Ingrediencie
- 1 väčší baklažán
- 1 cuketa
- 500 g uvarených zemiakov so šupkou
- 1 plechovka paradajok
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľké mäsité paradajka zbavené šupky a pokrájané
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- škorica
- bobkový list
- nové korenie
- sušené oregano
- mletá rasca
- soľ, korenie
- 1 čajová lyžička cukru
- olivový olej
- 300 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 2 polievkové lyžice masla
- muškátový oriešok
Postup
- Cuketu a baklažán nakrájajte na plátky az oboch strán dobre opečte na olivovom oleji.
- Zeleninu zložte z tepla a osoľte ju.
- Na olivovom olej opečte cibuľu, nakrájanú nadrobno, pridajte strúčik cesnaku, nakrájaného na plátky, pridajte mäso a smažte.
- Mäso okoreňte, pridajte do neho štipku škorice, oregano, mletú rascu, bobkový list a nové korenie.
- K mäsu pridajte nakrájanú čerstvú paradajku s plechovkou sterilizovaných paradajok, oslaďte lyžičkou cukru a pomaly varte asi 1 hodinu.
- Zemiaky nakrájajte na plátky a pokladajte ich na dno vymastenej zapekacej misy. Na zemiaky ďalej navrstvite polovicu mäsovej zmesi.
- Na mäso položte vrstvu baklažánu a cukety a celý proces opakujte, kým nepoužijete všetok materiál.
- Pripravte si bešamel.
- Rozohrejte maslo a pridajte do neho múku. Vytvorte zápražku a začnite postupne prilievať mlieko. Stále miešajte pomocou metličky, aby sa v bešameli nevytvorili hrudky. Miešajte tak dlho, pokiaľ bešamel nezhustne.
- Dochuťte ho soľou, čiernym korením a trochou nastrúhaného muškátového orieška.
- Následne na musaku zo zemiakov bešamel nalejte a pečte v rúre, predhriatej na 190 °C po dobu 40 minút.
Dávate prednosť vlastnoručne pomletému mäsu? Potom preskúmajte recenzie na elektrické mlynčeky na mäso a kúpte si taký, ktorý vám uľahčí prácu v kuchyni.