Tento grécky recept na musaku je vhodný aj pre toho, kto sa vyhýba sacharidom. Je pripravovaný s hovädzou omáčkou a namiesto zemiakov sú použité kúsky cukety.
Recept je jednoduchý a pochutí si na ňom celá rodina.
Ingrediencie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 400 g paradajkovej passaty
- 600 g hovädzieho mäsa
- soľ
- korenie
- 2–4 cesnakové strúčiky (prelisovať)
- 1,5 čajovej lyžičky sušeného oregana
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 bobkový list
- 1 šálka syra Ricotta
- 2 veľké cukety (nakrájané na plátky o šírke cca 0,5 cm)
- ¼ šálky nastrúhaného parmezánu
- čerstvo nasekané bylinky podľa vlastného výberu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si pekáč, vymastený olivovým olejom.
- Olivový olej rozohrejte na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a restujte dosklovata (cca 3–4 minúty).
- Pridajte cesnak a smažte ešte asi minútu. Stále miešajte, aby cesnak nezhorkol.
- Pridajte mäso a smažte, kým nebude ružové.
- Vmiešajte passatu, pridajte korenie a priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, znížte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a varte asi 15 minút.
- Zo zmesi vyberte bobkový list a pokračujte vo varení.
- Do pripraveného pekáča striedavo vrstvite plátky cukety s omáčkou a zakončite vrstvou plátkov cukety.
- Hotovú cuketovú musaku posypte parmezánom a pečte 25–30 minút.
- Po upečení posypte hotový pokrm nasekanými bylinkami a nechajte si chutiť.
Keď už ste sa rozhodli pripraviť si turecký pokrm, prečo ho nezavŕšiť skvelou tureckou kávou .