Radi zemiaky zapekáte? Potom sa môžete inšpirovať týmto jednoduchým receptom, ktorý pripomína musaku.
Ingrediencie
- 1–2 polievkové lyžice oleja
- 1 žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky korenia
- 1 čajová lyžička mletej papriky
- 1 kg zemiakov (oškrabaných a nakrájaných na 1cm plátky)
- 4 polievkové lyžice oleja
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 3–4 vajcia
- 400 g kyslej smotany
- 1 šálka mlieka
- 1–2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- V hlbokej panvici rozpáľte olej. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte za stáleho miešania.
- Následne pridajte hovädzie mäso, soľ, korenie a papriku. Dobre premiešajte.
- Vymažte, kým nie je mäso ružové a následne odstráňte z tepla.
- Vo väčšej miske zmiešajte zemiaky, olej a soľ. Pomocou rúk dobre premiešajte.
- Rúru predhrejte na 220 °C a vymažte pekáč alebo zapekaciu misu olivovým olejom.
- Do pekáča dajte zemiaky aj mäsovú zmes a všetko dobre premiešajte. Pečte 40 minút.
- Zatiaľ čo sa zemiaky s mäsom pečú, zmiešajte v miske smotanu, vajcia a mlieko.
- Po 40 minútach pečenia, pokrm vyberte, prelejte vaječnou zmesou so smotanou a mliekom a posypte petržlenovou vňaťou.
- Pečte ešte ďalších 20 minút a potom podávajte.