V čom sa tieto papriky líšia od tých českých?
Slovenské papriky sa nepečú, ale dusí sa v paradajkovej omáčke, ktorá zachováva ich šťavnatosť.
Ingrediencie
Papriky:
- 200 g ryže (1 šálka)
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 malá cibuľa
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička majoránky
- 1 vajce
- 8 pozdĺžnych paprík
Paradajková omáčka:
- 2 polievkové lyžice sadla (môžete zvoliť aj iný tuk)
- 4 polievkové lyžice múky (pri bezlepkovej alternatíve môžete použiť kukuričný škrob)
- 500 g paradajkového pyré (2 šálky)
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička soli
- 2 čajové lyžičky vegety
Postup
- Dajte variť ryžu.
- Než bude ryža hotová a trochu vychladne, nakrájajte cibuľu nadrobno a vmiešajte ju do mletého mäsa. Pridajte soľ, korenie, majorán a vajcia.
- Do mäsovej zmesi pridajte vychladenú ryžu a premiešajte.
- Touto mäsovou zmesou naplňte očistené papriky. Zo zvyšnej zmesi môžete vytvoriť mäsové gule.
- Keď sú papriky hotové, pripravte si paradajkovú omáčku.
- Do hrnca dajte tuk a posypte ho múkou. Akonáhle múka začne zlátnuť, pridajte paradajkový pretlak, soľ a bobkový list. Prisypte aj vegetu.
- Do takto pripravenej omáčky vložte papriky. Môžete ich omáčkou tiež poliať po povrchu. Priklopte vekom a, na miernom ohni, duste 40 minút.
- Papriky s omáčkou občas premiešajte, aby sa vám neprichytili ku dnu.
- Papriky podávajte len tak, alebo s pečivom, cestovinami či knedľou.