Vyskúšajte si pokrm veľmi idylický pokrmu podávanému na americké vďakyvzdania. Američania síce pečú moriaka, avšak vy si môžete túto dobrotu vymazliť aj s husou.
Ingrediencie na hus
- 1 hus
- Soľ
- 5-7 citrusových plodov (citrón, limetka, grep, pomaranč)
Ingrediencie na omáčku
- 2 hrnčeky sektu
- 1/2 hrnčeka džemu z čiernych ríbezlí
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Postup
- Hus nechajte ohriať na izbovú teplotu, aby sa vám s ňou lepšie pracovalo.
- Upravte si rošt rúry do spodnej tretiny a predhrejte na 120 °C.
- Vyložte pekáč alobalom.
- Hus očistite a umyte. Odstráňte z nej prebytočný tuk.
- Pomocou špáradla napichnite zimomriavky na prsia a stehno bez toho, aby ste mäso prepichli, a to toľkokrát, koľkokrát je to možné, alebo aspoň 1cm od seba. (Nepichajte príliš hlboko)
- Obe strany a vnútro husi posypte veľkým množstvom soli.
- Vnútro husi naplňte citrusmi. Pomocou niekoľkých špáradiel utesnite spodnú časť husi, aby ste citrusy zaistili. Položte hus do pekáča prsnou stranou nahor.
- Pečte, kým sa koža nesfarbí dozlatista 8 až 10 hodín.
- Ak hodláte hus okamžite podávať, zohrejte rúru na 260 ° C (500 ° F), aby hus zhnedla a pečte ďalších 5 až 10 minút.
- Zatiaľ čo odpočívate (alebo ohrievate) hus, pripravte si ovocnú omáčku. Rozpustite zemiakový škrob v niekoľkých polievkových lyžiciach sektu.
- Zahrejte do bodu varu zvyšok šumivého vína so zázvorovým práškom v malej panvici a nechajte 10 minút variť, aby sa alkohol odparil. Pridajte džem z čiernych ríbezlí a štipku soli.
- Keď sa zmes začne variť, dochuťte ju a upravte chuť pridaním viacerých vína alebo naopak džemu.
- Kukuričný škrobu znovu premiešajte, aby sa škrob úplne rozpustil a nalejte za súčasného miešania do omáčky. Pridávajte kukuričný škrob dovtedy, kým bude mať omáčka dostatočnú hustotu.
- Vyberte hus z rúry a nakrájajte na kúsky. Podávajte s ovocnou omáčkou po boku.