Nakladanie alebo fermentácia zeleniny je nielen skvelý spôsob jej uchovania, ale aj úžasný proces, kedy vplyvom baktérií mliečneho kvasenia vznikajú vitamínové bomby plné antioxidantov a probitík. Takro upravená zelenina je lepšie stráviteľná a pre našu imunitu je skutočným zázrakom.
Ingrediencie
- 3 stredne veľké repy
- 1 a ½ lyžice soli
- 2 lyžice jablčného octu
- voda
- obľúbené bylinky – napr. rozmarín, tymián
- sklenený uzatvárateľný pohár s objemom 600 ml
Postup
- Repy naozaj starostlivo umyte a olúpte. Akékoľvek nečistoty by mohli spôsobiť vznik plesne
- Nakrájajte na menšie kúsky a vložte do pohára
- Pridajte nadrobno nasekané, oprané bylinky
- Zalejte octom
- Soľ rozpustite v pol šálke vody a nalejte na repu
- Zalejte studenou vodou tak aby všetky kúsky zeleniny boli pod hladinou
- Nechajte kvasiť pri izbovej teplote 3-7 dní
- Potom premiestnite do chladničky – chlad proces kvasenia zastaví a zelenina vám takto vydrží aj niekoľko týždňov.