Tento recept obsahuje hovädziu sviečkovú. Je to teda tradičná babičkina sviečková ako má byť. Mäso sa nakladá cez noc do chladničky, preto si vyhraďte jeden deň na jej prípravu dopredu. Podarí sa vám určite na prvý pokus a všetkým sa budú zbiehať sliny.
Ingrediencie
- 750g hovädzie sviečkové alebo hovädzieho chrbta
- 50g slaniny nakrájanej na malé kúsky
- soľ, mleté korenie
- 2 väčšie mrkvy
- 1/2 buľvy zeleru
- 1ks petržlenu
- 1 väčšia cibuľa
- 5 guličiek celého korenia
- 3 guličky nového korenia
- 3 bobkové listy
- štipka tymiánu
- 150g rozpusteného masla
- šťava z 1 citróna
- 3 lyžice horčice
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie (v prípade potreby mlieko na riedenie)
- cukor
- citrón nakrájaný na plátky
- brusnicová omáčka
Postup
- Mäso očistite a zbavte blan. Potom posypete soľou a korením.
- Očistite cibuľu a nakrájajte ju najemno, očistite všetku zeleninu a nastrúhajte ju.
- Nastrúhanú zeleninu do hrnca, navrch položte mäso, slaninu, pridajte korenie, pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte rozpusteným maslom.
- Zakryte pokrievkou a nechajte cez noc v chladničke.
- Nasledujúci deň mäso podlejte trochou vody a duste v rúre na 180 ° C, pričom kastról majte zakrytý pokrievkou.
- Keď je mäso viditeľne udusené a mäkké, vyberte z rúry a nechajte aspoň 20 minút odležať.
- Je dobré si pamätať počet guličiek korenia, preto ho z omáčky vyberte a omáčku pomaly priveďte do varu.
- Pridajte horčicu, dve lyžice múky a varte asi 30 minút.
- Prilejte smotanu a jemne povarte a občas premiešajte. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, zrieďte ju trochou mlieka.
- Nakoniec rozmixujte tyčovým mixérom dochuťte soľou, pridajte trochu citrónovej šťavy alebo trochu cukru.
- Mäso rozdeľte na porcie, teda nakrájajte na plátky a vložte späť do omáčky.
- Podávajte s žemľovou knedľou, plátkom citróna a brusnicovou omáčkou.