Uvarte si tradičnú sviečkovú ako od babičky. Vráťte sa do detských rokov a zaspomínajte na tento báječný nedeľný obed.
Ingrediencie
- 1kg hovädzie sviečkové
- 80g slaniny nakrájanej na dlhé prúžky
- 1 hrnček hovädzieho vývaru
- 1 lyžička soli
- 1 polievková lyžica octu
- 2 strúčiky cesnaku, drvené
- 1 veľká mrkva
- 1ks menšieho zeleru
- 1 stredný koreň petržlenu
- 1 veľká cibuľa
- 100g rozpusteného masla
- 10 guličiek celého korenia
- 8 guličiek nového korenia
- 2 bobkové listy
- Šťava z 1 citróna
- 1 téglik smotany
Postup
- Začnite deň vopred kvôli naloženiu mäsa.
- Mäso očistite, prepichajte na dierky, do ktorých napcháte slaninové prúžky a osoľte.
- Cibuľu nakrájajte, koreňovú zeleninu očistite a nastrúhajte na hrubej vzorke.
- Do hrnca alebo pekáča vložte mäso, obaľte ho nastrúhanou zeleninou, pridajte korenie, cesnak, citrónovú šťavu, ocot a dajte cez noc do chladničky.
- Druhý deň rozpustite maslo, ktoré do hrnca nalejete. Zalejte vývarom a dajte dusiť do rúry na 180 ° C aspoň na dve hodiny.
- Vždy po pol hodine mäso v hrnci obráťte.
- Po vybratí z rúry mäso vyberte spoločne so všetkým korením.
- Zeleninu rozmixujte, prilejte smotanu a priveďte do varu.
- Omáčku môžete ešte dochutiť cukrom, citrónom, horčicou alebo čímkoľvek, čo máte radi.
- Podávajte s nakrájaným mäsom, knedľou a brusnicami.