Tento recept je výnimočný vďaka pomarančovému mascarpone, ktorý torte dodá sviežu letnú chuť.
Ingrediencie na tortu
- 130 g cukru
- 120 ml slnečnicového oleja
- 4 ks vajcia
- šťavu a nastrúhanú kôru z jedného pomaranča
- Semienka z polovice struku vanilky
- 240 g celozrnnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 štipky soli
- 1 štipka strúhaného muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 väčšie nastrúhané mrkvy
- Hrsť nasekaných vlašských orechov
- Hrsť nasekaných mandlí
- Pistáciové orechy na posyp.
Ingrediencie na krém
- 250g talianskeho mascarpone
- 100g práškového cukru
- Kôra a šťava z ½ pomaranča
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky mokré prísady – cukor, olej, vajcia, semienka z struku a kôru so šťavou z pomaranča.
- Vedľa v mise zmiešajte suché prísady – múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a mletú škoricu.
- Vmiešajte suché prísady do mokrých, kým nie je zmes úplne spojená.
- Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a orechy.
- Formu na tortu vymažte maslom a zľahka posypte cukrom, potom nalejte cesto a dávajte pozor, aby cesto nepresiahlo ⅔ formy.
- Pečte asi 40 minút, alebo pokiaľ špajľa vpichnutá uprostred nebude čistá.
- Medzitým vyšľaháme syr mascarpone s cukrom, kým nezískame hladký krém.
- Pridajte čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru a šťavu.
- Keď je koláč hotový, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť.
- Koláč vodorovne rozkrojte na polovicu a vytrite krémom. Krém natrite aj navrch torty.
- Nakoniec posypte rozdrvenými pistáciovými orechmi a podávajte.