Domáci kváskový chlieb

Domáci kváskový chlieb

Kváskový chlieb je nadmieru dobrý a hlavne zdraviu prospešný. Jasne, že klasické droždie, ktoré zakúpime v obchode konkurenciu nemá.

INGREDIENCIA

  • 10 g štartovacieho kvásku
  • 1 a ⅓ hrnčeka vody
  • 2 lyžičky soli
  • 4 hrnčeky chlebovej múky

POSTUP

  • Zo štartovacieho kvásku si odoberieme 10 gramov, pridáme k nemu 25 g vody a 25 g múky, zmiešame a necháme kysnúť do dvojnásobného objemu.
  • Zaberie to 4-12 hodín.
  • Hotový kvások si dáme do misy, pridáme k nemu vodu, múku, soľ a cesto dôkladne spracujeme.
  • Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
  • Potom si cesto na pomúčenej doske roztiahneme a zložíme ako zavinovačku.
  • Následne ho preložíme ešte na polovicu a vytvarujeme guľu.
  • Necháme opäť kysnúť 30 minút.
  • Tento proces ešte opakujeme raz až dvakrát.
  • Odteraz necháme chlieb fermentovať 7-10 hodín pri izbovej teplote.
  • Mali by sme vidieť, ako cesto krásne buble a znásobuje svoj objem.
  • Bochník ešte naposledy vytvarujeme do gule, ktorú vytlačíme, aby vyliezli prebytočné bubliny.
  • Necháme kysnúť ďalšiu hodinu a pol už v nádobe vyloženej papierom na pečenie.
  • Plech alebo hrniec, môže byť liatinový alebo smaltovaný, si dáme do rúry nahriať.
  • Do horúceho hrnca potom opatrne vyklopíme bochník chleba, ktorý potom ešte ostrým nožom narežeme uprostred.
  • Pečieme na 230 ° C asi 25-30 minút.
Domáci chlieb z počiatočného kvásku.
bbc.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.