Zeleniny nie je nikdy dosť, ale čo tak ju oživiť nejakou tou údeninou?
Pripravte si polievku, ktorá obsahuje výbornú slaninu!
A prečo zvoliť polievku z hrášku? Hrach pomáha znižovať cholesterol, krvný tlak a pomáha posilňovať vlasy, kosti, svaly, nervy a srdce.
Prečo si teda taký zázrak nedopriať v podobe, skvele chutiacej, polievky?
Ingrediencie
- 8 plátkov slaniny
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 1 pór (len biele a jemné zelené časti, nakrájané na tenké plátky)
- 5 šálok kuracieho vývaru
- 2 vetvičky rozmarínu
- soľ
- biele korenie
- 3 lyžice cukru
- 280 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
- ¼ šálky petržlenu
- 31% smotana na varenie
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku
Postup
- Na strednom plameni osmažte slaninu. Vymažte ju asi 6 minút, kým nezhnedne.
- Slaninu vyberte a odložte bokom.
- Do rovnakého hrnca nalejte olivový olej, rozpáľte ho a pridajte cibuľu a pór. Za občasného miešania všetko smažte asi 7 minút, kým ingrediencie nezmäknú a trochu nezhnednú.
- Prilejte kurací vývar, plátky vyprážanej slaniny (pár kúskov si nechajte bokom na záverečné dozdobenie), rozmarín, štipku soli a korenia.
- Všetko duste, kým nie je zelenina jemná. Trvá to asi 15 minút.
- Túto zmes rozmixujte ponorným mixérom, alebo ju rozmixujte v robote.
- Pripravte si hrniec, v ktorom priveďte do varu slanú vodu.
- Do vody dajte cukor a varte asi 3 minúty.
- Následne pridajte hrášok a petržlen a varte, kým sa nezačne rozpadať.
- Pomocou ponorného mixéra zmes rozmixujte do hladkého krému.
- Pridajte niekoľko lyžíc vývaru, aby zmes nebola príliš hutná.
- Do rozmixovaného krému vmiešajte prvú pripravenú zmes.
- V panvici rozohrejte smotanu, vložte do nej rozlisovaný cesnak a pomaly varte asi 5 minút. Tento cesnakový krém odložte bokom a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle je hrachová polievka vychladená, ozdobte ju cesnakovým krémom a zvyškami osmaženej slaniny, ktorú ste si odložili bokom.
- Teraz môžete vašu hrachovú polievku so slaninou podávať.