Žemlovka z rožkov príde vhod, pokiaľ vám ostali nejaké suchšie rožky. Využiť ich môžete aj takto. Vytvoríte tak náramný dezert.
INGREDIENCIA
- 5 ks starších rožkov
- 3 zrelé hrušky, nakrájame na kúsky veľkosti sústa
- 1/2 šálky krájaných mandlí
- 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
- 1/4 šálky mlieka
- trocha medu alebo javorového sirupu
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- trocha mletej škorice
- trocha muškátového orieška
- trocha mletého zázvoru
- trocha mletého klinčeka
Na vanilkový krém:
- 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
- 3 žĺtky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- trocha vanilkového extraktu
POSTUP
- Vymažeme si zapekaciu misu maslom.
- Dáme nakrájané rožky do pripravenej zapekacej misky a na ne kúsky hrušiek a krájané mandle.
- Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby boli pekne spojené.
- V malej miske rozšľaháme spolu smotanu, mlieko, javorový sirup (alebo med), vajcia, vanilku a korenie.
- Nalejeme túto zmes na rožky a hrušky.
- Zapekaciu misku naklopíme, aby sa zmes rovnomerne rozliala.
- Necháme takto naplnenú misu odpočívať pri izbovej teplote po dobu 15 minút, čo umožní, aby rožky nasali krém.
- Medzitým pripravíme vanilkový krém.
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Do malého hrnca dáme smotanu a vanilkový extrakt a dáme na platňu na strednú teplotu.
- Ohrejeme tesne pod bodom varu.
- Zatiaľ čo sa vanilkový krém zahrieva, rozšľaháme žĺtky, cukor, kukuričný škrob dohromady v stredne veľkej mise.
- Akonáhle je krém pripravený (objavia sa prvé malinké bubliny), veľmi pomaly nalejeme smotanovú zmes do žĺtkovej zmesi (za stáleho miešania).
- Potom vrátime všetko do rajnice a opäť zahrievame.
- Pokračujeme v šľahaní, kým zmes nezhustne na krásny krém – k tomu dôjde, akonáhle sa zmes dostane takmer do bodu varu.
- Žemľovku dáme do rúry a pečieme po dobu asi 30-35 minút, až je pekne dozlatista.
- Necháme trochu vychladnúť, zalejeme krémom a môžete podávať.