Hrušková žemľovka z rožkov s vanilkovým prelivom

Hrušková žemľovka z rožkov s vanilkovým prelivom

Žemlovka z rožkov príde vhod, pokiaľ vám ostali nejaké suchšie rožky. Využiť ich môžete aj takto. Vytvoríte tak náramný dezert.

INGREDIENCIA

  • 5 ks starších rožkov
  • 3 zrelé hrušky, nakrájame na kúsky veľkosti sústa
  • 1/2 šálky krájaných mandlí
  • 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
  • 1/4 šálky mlieka
  • trocha medu alebo javorového sirupu
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • trocha mletej škorice
  • trocha muškátového orieška
  • trocha mletého zázvoru
  • trocha mletého klinčeka

Na vanilkový krém:

  • 1 téglik smotany na šľahanie (33%)
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička kukuričného škrobu
  • trocha vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Vymažeme si zapekaciu misu maslom.
  2. Dáme nakrájané rožky do pripravenej zapekacej misky a na ne kúsky hrušiek a krájané mandle.
  3. Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby boli pekne spojené.
  4. V malej miske rozšľaháme spolu smotanu, mlieko, javorový sirup (alebo med), vajcia, vanilku a korenie.
  5. Nalejeme túto zmes na rožky a hrušky.
  6. Zapekaciu misku naklopíme, aby sa zmes rovnomerne rozliala.
  7. Necháme takto naplnenú misu odpočívať pri izbovej teplote po dobu 15 minút, čo umožní, aby rožky nasali krém.
  8. Medzitým pripravíme vanilkový krém.
  9. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  10. Do malého hrnca dáme smotanu a vanilkový extrakt a dáme na platňu na strednú teplotu.
  11. Ohrejeme tesne pod bodom varu.
  12. Zatiaľ čo sa vanilkový krém zahrieva, rozšľaháme žĺtky, cukor, kukuričný škrob dohromady v stredne veľkej mise.
  13. Akonáhle je krém pripravený (objavia sa prvé malinké bubliny), veľmi pomaly nalejeme smotanovú zmes do žĺtkovej zmesi (za stáleho miešania).
  14. Potom vrátime všetko do rajnice a opäť zahrievame.
  15. Pokračujeme v šľahaní, kým zmes nezhustne na krásny krém – k tomu dôjde, akonáhle sa zmes dostane takmer do bodu varu.
  16. Žemľovku dáme do rúry a pečieme po dobu asi 30-35 minút, až je pekne dozlatista.
  17. Necháme trochu vychladnúť, zalejeme krémom a môžete podávať.
Hrušková zemľbába z rožkov s vanilkovým prelivom
gourmettraveller.com.au

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.