Ak máte radi, vy a vaši blízki medové torty, skúste niekedy urobiť radosť svojej rodine a upečte niekomu tortu k narodeninám. Tento originálny recept na medovník zaručene poteší.
INGREDIENCIA:
Cesto:
- 275 g hladkej múky
- 75 g cukru
- 1 vajce
- 1 lyžica medu
- 25 g masla
- ½ lyžičky jedlej sódy
- 2 a ½ lyžice mlieka
Na krém:
- 125 g zmäknutého masla
- ½ plechovky salka
- 100 g kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobu:
- 30 g vlašských orechov
POSTUP:
- Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo s cukrom, vajcom, sódou, medom a mliekom.
- Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do misy s múkou.
- Vytvoríme tuhšie cesto, ktoré rozdelíme na 5 rovnakých kusov.
- Z každého kúska vyvaľkáme plát, ktorý dáme piecť na zhruba 7 minút pri 175 °C.
- Pláty potom upravíme do požadovaného tvaru a odrezky si necháme na záverečnú ozdobu.
- Zatiaľ čo budú pláty chladnúť, pripravíme si krém.
- Salko zmiešame so zmäknutým maslom.
- Druhý krém si vytvoríme zmiešaním smotany a cukru.
- Na vychladnuté pláty nanášame náplne. Prvá zo salka, potom smotanovú.
- Nakoniec ho potrieme krémom zo všetkých strán a posypeme odrezkami rozmixované s orechmi.
- Dáme vychladiť na noc do chladničky.