Kto ochutnal tento arménsky medovník, už nechce iný.
INGREDIENCIA:
- 250 g hery
- 3 vajcia
- 3 lyžice tmavého medu
- 300 g krupicového cukru
- 400 g hladkej múky 00 extra
- 1 lyžičku jedlej sódy
- poriadna hrsť vlašských orechov na ozdobenie
Na krém :
- 1 konzerva karamelového Salka (mliečneho karamelu)
- 300 g masla
POSTUP:
- Do misky vložíme heru a necháme ju pomaly rozpustiť vo vodnom kúpeli.
- Potom do nej rozklepneme vajcia a postupne pridáme med, cukor, múku aj jedlú sódu.
- Predhrejeme rúru na 170 °C.
- Zmes v miske miešame vareškou približne desať minút, kým cesto nebude mať zlatistú farbu.
- Vzniknuté cesto rozdelíme na šesť rovnako veľkých dielov.
- Na plech natiahneme papier na pečenie a obkreslíme tortovú formu.
- Do kruhu potom gumovou stierkou rozotrieme cesto v čo najtenšej vrstve.
- Placku pečieme dozlatista (sedem až desať minút) a to isté vykonáme aj s ostatnými.
- Upečené placky okrájame.
- Okraje nevyhadzujeme, budete ich potrebovať na záverečné zdobenie.
- Vyrobíme krém a posypku.
- Maslo a mliečny karamel vyšľaháme do hladka.
- Nakoniec pripravíme posypku z okrájaných kúskov cesta.
- Kraje vložíme do misy a prsty ich najemno rozdrobíme a primiešame k nim nadrobno nasekané orechy.
- Zostavíme tortu.
- Rozotrieme krém na prvý plát.
- Priklopíme ďalšou plackou, ktorú opäť natrieme maslovým krémom.
- Opakujeme tak dlho, kým nám nedôjdu medovníkové pláty.
- Na záver potrieme celú tortu vrátane bokov krémom a poprášime pripravenou posypkou.
- Necháme aspoň do druhého dňa odležať.