Vôňu húb a čerstvých byliniek sa len tak niečo nevyrovná. Táto jemná polievka so šampiňónmi vás postaví na nohy aj v tých najchladnejších dňoch. Na tanieri navyše vyzerá skvostne!
Ingrediencie:
- 600 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- vetvička čerstvej petržlenovej vňate
- pár vetvičiek čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 75 ml smotany na varenie
- 6 plátkov ciabatty
- soľ
- korenie
Postup:
- Huby očistite a nakrájajte na jemné plátky.
- Cibuľu, zeler a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na jemné plátky.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu, zeler cesnak a nadrobno nakrájaný petržlen s vetvičkami tymiánu. Zakryte pokrievkou a na nízkom ohni duste domäkka.
- Z pokrájaných šampiňónov oddeľte malú hrsť a dajte bokom, zvyšok prihoďte k zelenine a premiešajte.
- Potom prilejte vývar a priveďte do varu. Varte po dobu 15 minút.
- Polievku dochuťte soľou a korením. Akonáhle bude všetko mäkké, odstavte hrniec z tepla a rozmixujte zeleninu s hubami tyčovým mixérom
- Po rozmixovaní prilejte smotanu a vráťte hrniec späť na ohrev, za stáleho miešania chvíľu povarte.
- Medzitým na olivovom oleji orestujte zvyšné šampiňóny (stačí posoliť a ľahko okoreniť) a potom ľahko opečte aj plátkami ciabatty.
- Polievku servírujte v miskách, posypte opečenými šampiňónmi, čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s opečenou ciabattou.