Určite poznáte francúzsku cibuľačku, ale ako chutí „hubka“ z tejto krajiny? Krásne vonia po cesnaku, chrumká vďaka výborným krutónom a tiahne sa kvôli rozpustenému parmezánu. Pokiaľ chcete niečím prekvapiť svojich hostí alebo rodinu pri nedeľnom obede, tento recept si určite uschovajte.
Ingrediencie:
Na polievku
- 4 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 cibuľa
- 600 g šampiňónov
- 1 lyžica cukru kryštál
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- 2 lyžice balzamikového octu
- 150 ml vysokopercentnej smotany
- 2 bobkové listy
- 200 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžička nasekaného čerstvého alebo sušeného rozmarínu
- 1 lyžička čerstvého alebo sušeného tymiánu
- soľ
- korenie
Na krutóny
- 2 paličky cesnaku
- olivový olej
- 8 plátkov kvalitného chleba
- soľ
Postup:
Polievka
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a pridajte olivový olej.
- Nechajte speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Zľahka restujte, kým huby nezmäknú (približne 30 minút).
- Potom pridajte rozotrený cesnak, cukor, soľ a korenie a restujte ďalších 10 minút. Zasypte múkou a premiešajte.
- Prilejte vývar, premiešajte a vhoďte do polievky bylinky (rozmarín, tymián, bobkový list).
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zľahka varte po dobu 15 minút. Potom vypnite ohrev a prilejte smotanu. Miešajte, kým polievka nezhustne. Dosoľte a dokoreníme.
Krutóny
- Zapnite rúru na 250 stupňov Celzia. Vezmite cesnakové palce a odrežte z nich hornú časť (tú vyhoďte). Potom vložte cesnak do mištičky z alobalu a zalejte ho olejom. Posoľte, alobal pevne uzavrite a nechajte piecť po dobu 30 – 40 minút.
- Potom vyberte z rúry a nechajte cesnak a olej vychladnúť.
- Medzitým nakrájajte chlieb na kocky. Tie potom potrite cesnakovým olejom vzniknutým pri pečení a posypte soľou. Takto upravené chlebové kocky opečte na panvici po dobu 5 až 10 minút. Hotové krutóny potom zmiešajte s rozomletým upečeným cesnakom.
Servírovanie
- Horúcu polievku rozlejte do misiek a posypte cesnakovými krutónmi.
- Navrch krutónov nasypte parmezán tak, aby sa ľahko roztiekol.
- Zasypte čerstvými bylinkami a podávajte.