Máte radi pikantnejšie chute? Potom sa vám bude tento recept určite páčiť, je totiž doslova plný rôznorodých pikantných akcentov. Vedľa chilli sa v polievke predstaví zázvor a tiež výrazný koriander. Nenájdete veľa lepších kombinácií na jesenné nádchy.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 20 g masla
- ½ lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 1 najemno nakrájaná cibuľa
- 1 väčší zemiak
- zväzok nasekaného koriandra (zvlášť listy a stonky)
- 500 g mrazeného hrášku
- 50 g hrachových klíčkov (plus nejaké na ozdobu)
- 750 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice sladkej chilli omáčky
- 200 g kyslej smotany
- šťava z jedného citróna
- soľ
Postup:
- Na miernom ohni rozohrejte olej spoločne s maslom, pridajte rascu, zázvor a chvíľu miešajte.
- Potom pridajte cibuľu, zemiaky a stonky koriandra a dolejte trošičku vody, aby sa zelenina nespálila. Miešajte zhruba 5 minút.
- Zeleninu zalejte vývarom a pridajte hrášok, výhonky a zvyšok koriandra. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 3 minúty.
- Medzitým zmiešajte čili omáčku s kyslou smotanou.
- Polievku zložte z ohrevu a rozmixujte tyčovým mixérom. Potom ju dajte späť na mierny oheň a dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
- Podávajte v miskách či hlbokých tanieroch, do každej misky pridajte lyžicu kyslej smotany s chilli a zasypte hrachovými klíčkami.