Sušienky si môžete prispôsobiť svojim chutiam. Zatiaľ čo niekomu v nich chutia aj orechy, inému zase vyhovuje kávové pečivo bez orechov.
Napríklad práve v tomto recepte je namiesto orechov použitá biela čokoláda .
INGREDIENCIA
- 1 hrnček a 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice instantnej kávy či espressa
- 1/2 hrnčeka nakrájaného nesoleného masla izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka cukru kryštál
- 1 a 1/2 lyžice vanilkového extraktu
- 1 veľké vajcia izbovej teploty
- 3/4 hrnčeka bielej čokolády nakrájanej na malé kúsky
POSTUP
- V miske zmiešajte múku, jedlú sódu a instantnú kávu či espresso. Misku odložte bokom.
- V ďalšej miske utrite maslo s cukrom. Potom pridajte vajcia a znova zmes mixujte, kým nebude nadýchaná. Pridajte vanilkový extrakt a opäť chvíľu zmes mixujte.
- Zmiešajte suché suroviny s mokrými tak, aby vzniklo hladké cesto.
- Pridajte do cesta kúsky bielej čokolády, a potom ho nechajte odležať v chladničke aspoň na hodinu, ideálne však aj na tri dni.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Plech si vyložte papierom na pečenie.
- Z cesta potom vytvorte guličky, dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich roztlačte, aby vznikli sušienky.
- Pečte toto vianočné pečivo s kávou zhruba 12 minút, kým nezačnú okraje hnednúť.
- Sušienky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
TIP : Vianočné kávové sušienky si môžete pokojne aj zamraziť, a to na dva mesiace. Rovnako si môžete zmraziť aj samotné cesto. Po dvoch mesiacoch stačí cesto vytiahnuť, nechať ho chvíľu na izbovej teplote, a potom z neho vytvoriť sušienky a dať piecť.