A teraz niečo menej tradičné – hruškový koláč s kyslou smotanou, ktorá mu dodá potrebný šmrnc a šmrnc.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 260 gramov polohrubej múky
- 125 gramov práškového cukru
- 125 gramov zmäknutého masla
- 1 vajce
- štipka soli
Náplň:
- 3 hrušky
- hrsť vlašských orechov
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 kyslá smotana
- 2 vajcia
- 1 vrecko vanilkového cukru
- cukor podľa chuti
- strúhanka
Postup prípravy:
- Zo všetkých ingrediencií na cesto vytvorte vláčne a pevné cesto.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Akonáhle je cesto oddýchnuté, natlačte ho pomocou prstov do formy na koláč – cesto vo forme poprepichujte vidličkou.
- Hrušky si olúpte, umyte a zbavte jadier.
- Nakrájajte ich na plátky, ktoré pokladajte na cesto vo forme.
- Na hrušky nasypte trochu strúhanky – nasaje prebytočnú šťavu.
- Ďalej na hrušky nasypte mletú škoricu a nasekané vlašské orechy.
- Kyslú smotanu spoločne s vajcami a cukrami vyšľahajte a zmes nalejte na hrušky.
- Vložte do vopred vyhriatej rúry a pečte pri teplote 170 stupňov asi 45 minút.