Máte radi francúzsku kuchyňu? Pripravte si vynikajúci francúzsky koláč z hrušiek s mandľami.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 160 gramov hladkej múky
- 50 gramov práškového cukru
- 120 gramov zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- štipka soli
- ¼ čajovej lyžičky vanilkovej esencie
- 15 mililitrov studenej vody
Náplň:
- 80 gramov masla
- 144 gramov cukru krupice
- 3 vajcia
- 65 gramov mletých mandlí
- 12 gramov hladkej múky
- 2 kvapky mandľového extraktu
- 3 hrušky
Poleva:
- 80 gramov marhuľového džemu
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 10 gramov mandlí na ozdobu
Postup prípravy:
Cesto:
- Múku preosejte a zmiešajte so soľou.
- Potom pridajte cukor, maslo, žĺtky, vanilku a vodu a vytvorte vláčne a pevné cesto, ktoré vložte zabalené do potravinárskej fólie do chladničky – aspoň na dve hodiny.
- Akonáhle je cesto oddýchnuté, pomocou prstov ho natlačte do koláčovej formy s priemerom 22 centimetrov.
- Cesto niekoľkokrát prepichajte vidličkou.
- Na cesto položte papier na pečenie, ktorý je potrebné zaťažiť napríklad fazuľami.
- Vložte do rúry na 12 minút pri teplote 200 stupňov.
- Potom odstráňte papier s fazuľami a cesto vložte do rúry už len na 5 minút a teplotu stiahnite na 180 stupňov.
- Upečené cesto nechajte vychladnúť.
Náplň:
- Maslo s cukrom utrite.
- Pomaly začnite do krému pridávať ostatné ingrediencie – vajcia, mleté mandle, múku, mandľový extrakt a vymiešajte dohladka.
Poleva:
- Marhuľový džem vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a zmes začnite zahrievať tak, aby sa vám džem úplne rozpustil.
- Na hotový korpus natrite náplň, na ktorú naskladajte nakrájané hrušky na plátky.
- Hotovú polevu z marhuľového džemu na koláč nalejte a na záver ozdobte plátkami mandlí.
- Vložte do rúry a zapečte pri teplote 180 stupňov po dobu asi 30 minút – pokiaľ hrušky nie sú ľahko opečené.
- Tento vynikajúci hruškový koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou a vetvom mäty.