Francúzske hruškové koláče

Francúzske hruškové koláče

Máte radi francúzsku kuchyňu? Pripravte si vynikajúci francúzsky koláč z hrušiek s mandľami.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 160 gramov hladkej múky
  • 50 gramov práškového cukru
  • 120 gramov zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • ¼ čajovej lyžičky vanilkovej esencie
  • 15 mililitrov studenej vody

Náplň:

  • 80 gramov masla
  • 144 gramov cukru krupice
  • 3 vajcia
  • 65 gramov mletých mandlí
  • 12 gramov hladkej múky
  • 2 kvapky mandľového extraktu
  • 3 hrušky

Poleva:

  • 80 gramov marhuľového džemu
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 10 gramov mandlí na ozdobu

Postup prípravy:

Cesto:

  • Múku preosejte a zmiešajte so soľou.
  • Potom pridajte cukor, maslo, žĺtky, vanilku a vodu a vytvorte vláčne a pevné cesto, ktoré vložte zabalené do potravinárskej fólie do chladničky – aspoň na dve hodiny.
  • Akonáhle je cesto oddýchnuté, pomocou prstov ho natlačte do koláčovej formy s priemerom 22 centimetrov.
  • Cesto niekoľkokrát prepichajte vidličkou.
  • Na cesto položte papier na pečenie, ktorý je potrebné zaťažiť napríklad fazuľami.
  • Vložte do rúry na 12 minút pri teplote 200 stupňov.
  • Potom odstráňte papier s fazuľami a cesto vložte do rúry už len na 5 minút a teplotu stiahnite na 180 stupňov.
  • Upečené cesto nechajte vychladnúť.

Náplň:

  • Maslo s cukrom utrite.
  • Pomaly začnite do krému pridávať ostatné ingrediencie – vajcia, mleté mandle, múku, mandľový extrakt a vymiešajte dohladka.

Poleva:

  • Marhuľový džem vložte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu a zmes začnite zahrievať tak, aby sa vám džem úplne rozpustil.
  • Na hotový korpus natrite náplň, na ktorú naskladajte nakrájané hrušky na plátky.
  • Hotovú polevu z marhuľového džemu na koláč nalejte a na záver ozdobte plátkami mandlí.
  • Vložte do rúry a zapečte pri teplote 180 stupňov po dobu asi 30 minút – pokiaľ hrušky nie sú ľahko opečené.
  • Tento vynikajúci hruškový koláč môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou a vetvom mäty.
malé koláče pečené s hruškami a posypané práškovým cukrom
Zdroj foto: pinterest.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.