Ríbezľový koláč s tvarohom

Ríbezľový koláč s tvarohom

Spojenie kyselkavých ríbezlí a vláčneho tvarohu je ideálna kombinácia pre sviatočné i všedné dni.

Budete potrebovať:

Na korpus:

  • 2 vajcia
  • ¼ šálky cukru
  • 60 g múky
  • štipka soli
  • 20 g kukuričného škrobu

Náplň:

  • 6 plátkov želatíny
  • 6 lyžíc vody
  • pol kila tvarohu
  • ½ šálky cukru
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 650 g 30% smotany
  • 1 balíček stužovača do šľahačky
  • 1 lyžica cukru

Ozdobenie:

  • 750 g čerstvých ríbezlí
  • 1 balíček červeného alebo bezfarebného želé
  • 3 lyžice cukru
  • 10 dkg mandlí – plátkov

Postup prípravy:

  • Rúru si predhrejte na 190 °C. Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie, ktorý pre istotu môžete ešte vymazať kokosovým olejom.
  • Z vaječných bielkov a soli si v nádobe ušľahajte tuhý sneh. Postupne počas mixovania pridávajte cukor.
  • V ďalšej miske si pripravte žĺtky, ktoré dôkladne rozšľaháte.
  • Pridajte žĺtky k bielkom veľmi pomaly, najlepšie pomocou kuchynskej stierky. Dávajte si pozor, aby sa sneh „nevyfúkol“.
  • Zmiešajte múku s kukuričným škrobom a jemne premiešajte so zmesou.
  • Pripravenú zmes vylejte do formy na pečenie a pečte asi 20 minút.
  • Po upečení nechajte koláčové cesto pomaly vychladnúť.
  • Do misy vložte želatínové plátky spolu so studenou vodou.
  • V ďalšej mise zmiešajte tvaroh s cukrom a vanilkovou pastou. Najlepšie je vyšľahať zmes mixérom.
  • V ďalšej mise si pripravte 600 g smotany, ktorú šľahajte na nízke otáčky spolu so stužovačom šľahačky a cukrom.
  • Zvyšných 50 g smotany nalejte do malého hrnca a zahrejte. Pridajte želatínové plátky namočené vo vode a miešajte, kým sa nerozpustia. Odoberte z ohňa a pridajte 1 – 2 lyžice tvarohovej zmesi. Potom celé prilejte k tvarohovej zmesi. Pomaly a dôkladne premiešajte.
  • Pomaly primiešajte šľahanú smotanu.
  • Tvarohovú vrstvu nalejte na koláčové cesto a zahlaďte až do okrajov. Uložte cez noc do chladničky.
  • Ríbezle umyte a nechajte osušiť. Zbavte ríbezle stopiek a rozložte rovnomerne na tvarohovú vrstvu.
  • Zmiešajte želatínu s cukrom a vodou, a nechajte povariť, až bude želatína tuhnúť.
  • Nalejte želatínu rovnomerne na ríbezle.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Po vytiahnutí z nádoby na pečenie obsypte kraj koláča plátkami mandlí.
  • Tento múčnik servírujte chladený.
tvarohový okrúhly koláč pokrytý čiernymi ríbezľami
Zdroj foto: newmexiko.org

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.