Spojenie kyselkavých ríbezlí a vláčneho tvarohu je ideálna kombinácia pre sviatočné i všedné dni.
Budete potrebovať:
Na korpus:
- 2 vajcia
- ¼ šálky cukru
- 60 g múky
- štipka soli
- 20 g kukuričného škrobu
Náplň:
- 6 plátkov želatíny
- 6 lyžíc vody
- pol kila tvarohu
- ½ šálky cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 650 g 30% smotany
- 1 balíček stužovača do šľahačky
- 1 lyžica cukru
Ozdobenie:
- 750 g čerstvých ríbezlí
- 1 balíček červeného alebo bezfarebného želé
- 3 lyžice cukru
- 10 dkg mandlí – plátkov
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejte na 190 °C. Formu na pečenie vyložte papierom na pečenie, ktorý pre istotu môžete ešte vymazať kokosovým olejom.
- Z vaječných bielkov a soli si v nádobe ušľahajte tuhý sneh. Postupne počas mixovania pridávajte cukor.
- V ďalšej miske si pripravte žĺtky, ktoré dôkladne rozšľaháte.
- Pridajte žĺtky k bielkom veľmi pomaly, najlepšie pomocou kuchynskej stierky. Dávajte si pozor, aby sa sneh „nevyfúkol“.
- Zmiešajte múku s kukuričným škrobom a jemne premiešajte so zmesou.
- Pripravenú zmes vylejte do formy na pečenie a pečte asi 20 minút.
- Po upečení nechajte koláčové cesto pomaly vychladnúť.
- Do misy vložte želatínové plátky spolu so studenou vodou.
- V ďalšej mise zmiešajte tvaroh s cukrom a vanilkovou pastou. Najlepšie je vyšľahať zmes mixérom.
- V ďalšej mise si pripravte 600 g smotany, ktorú šľahajte na nízke otáčky spolu so stužovačom šľahačky a cukrom.
- Zvyšných 50 g smotany nalejte do malého hrnca a zahrejte. Pridajte želatínové plátky namočené vo vode a miešajte, kým sa nerozpustia. Odoberte z ohňa a pridajte 1 – 2 lyžice tvarohovej zmesi. Potom celé prilejte k tvarohovej zmesi. Pomaly a dôkladne premiešajte.
- Pomaly primiešajte šľahanú smotanu.
- Tvarohovú vrstvu nalejte na koláčové cesto a zahlaďte až do okrajov. Uložte cez noc do chladničky.
- Ríbezle umyte a nechajte osušiť. Zbavte ríbezle stopiek a rozložte rovnomerne na tvarohovú vrstvu.
- Zmiešajte želatínu s cukrom a vodou, a nechajte povariť, až bude želatína tuhnúť.
- Nalejte želatínu rovnomerne na ríbezle.
- Nechajte vychladnúť.
- Po vytiahnutí z nádoby na pečenie obsypte kraj koláča plátkami mandlí.
- Tento múčnik servírujte chladený.