Milujete koláče s posýpkou? Keď zvládnete svoj prvý kúsok, už nebudete chcieť meniť! Ak vám aj napriek tomu zostalo dosť ríbezlí, vyskúšajte recepty na ríbezľové múčniky a marmelády .
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 1, 5 hrnčeka hladkej múky
- ¾ hrnčeka masla
- štipka soli
- trošku veľmi studenej vody
Na posýpku:
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- ¾ šálky múky
- 1/3 šálky zmäknutého masla
Na náplň:
- pol kila ríbezlí
- pol šálky cukru
- pol šálky múky
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- ¼ lyžičky mletej škorice
Postup prípravy:
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Najprv budete pripravovať koláčové cesto: zmiešajte maslo, múku a soľ. Prehneťte cesto, až z neho vznikne hmota podobná drobenca. Veľmi pomaly prilievajte ľadovú vodu a vytvorte hladké cesto.
- Dajte si pozor, aby nebolo cesto lepivé a príliš mokré. Stále musí mať tendenciu byť sypké. Nachystajte si formu na pečenie a vyložte ju papierom alebo vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto krátko vyvaľkajte a položte do nádoby na pečenie. Cesto poprepichujte vidličkou.
- Potom ich prikryte papierom na pečenie a použite fazuľu alebo iné strukoviny na zaťaženie, aby vám cesto príliš nevybehlo. Pečte štvrť hodiny.
- Prichystajte si posýpku: všetky ingrediencie rúk dobre zmiešajte, až vám vznikne drobivá zmes. Nechajte si ju pripravenú na neskoršie posypanie.
- Nachystajte si náplň: cukor, múku a mletú škoricu zmiešajte. Pridajte lyžičku citrónovej šťavy a znova premiešajte. Nakoniec vsypte umyté a osušené ríbezle a krátko premiešajte.
- Na vychladnutý koláčový základ nasypte ríbezľovú zmes.
- Koláč vložte do rúry a pečte štvrť hodiny.
- Vyberte koláč z rúry a posypte ho rovnomerne posýpkou.
- Pečte ďalších 15 minút.
- Vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť v izbovej teplote.