Recepty z teplovzdušnej fritézy môžu byť aj sladké ako med. Americká sladká bodka. „Škoda, že sú nezdravé.“ To už si hovoriť nemusíte. Poďme vyprážať zdravšie.
Ingrediencie:
Na cesto:
- olej v spreji
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka cukru
- kocka droždie
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček hladkej múky
- štipka soli
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na vanilkovú polevu:
- 1 hrnček cukru múčka
- 60 ml mlieka
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 3/4 hrnčeka cukru múčky
- 1/4 hrnčeka kakaa
- 3 lyžice mlieka
Na škoricovú polevu:
- 1/2 hrnčeka cukru (krupica)
- 2 lyžice škorice
- 2 lyžice rozpusteného masla
Postup:
- Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a rozdrobte droždie.
- Nechajte kysnúť asi 8 minút.
- Múku si zmiešajte so soľou.
- Vo väčšej mise si vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vajcia, vanilku, potom vykysnutý kvások a nakoniec múku zmiešanú so soľou.
- Cesto dôkladne prehnetajte.
- Nechajte ho kysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu.
- Potom si cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na zhruba 1 a pol cm hrubú placku.
- Vyberte si hrnček s takým priemerom, aby sa do fritézy vliezli aspoň 2 donútené súčasne.
- Z cesta si vykrájajte kruhy, potom si menším hrnčekom (štamprlí) vykrojte diery uprostred.
- Vykrojené donútené prikryte a nechajte ešte ďalšiu hodinu kysnúť.
- Vystrihnite si kúsok papiera na pečenie, dajte ho do nádoby fritézy, naň položte dva donútené a dajte piecť na 190 °C po dobu 6 minút.
- Takto postupujte so všetkými donútené.
- Nakoniec ich máčajte do vami zvolenej polevy.
- Ako na náplne? Čokoládovú a vanilkovú stačí vytvoriť zmiešaním ingrediencií.
- Škoricová je tiež jednoduchá. Zmiešajte cukor a škoricu. Touto zmesou posypte donútené potreté maslom.