Jednoduché a celkom rýchlo hotové maslové žemle. A keby ste si napriek tomu nevedeli rady, žmurknite na videorecept.
Ingrediencie:
- 1 hrnček mlieka
- 114 g rozpusteného masla
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička soli
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
Postup:
- Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru, rozdrobte droždie a nechajte vzísť kvások.
- Do múky si urobte jamku, vlejte do nej vykysnutý kvások, pridajte zvyšok cukru, soľ, vajcia a rozpustené maslo.
- Všetko dôkladne prepracujte na nelepivé cesto.
- Pod utierkou ho nechajte vykysnúť zhruba pol hodiny. Malo by byť dvakrát väčšie.
- Z cesta si vytvarujte kruh a nakrojete ho na 16 kusov.
- Z každého kúsku urobte guľu.
- Skladajte do fritézy vyloženej papierom na pečenie.
- Pečte pri 160 ° C asi 15 minút.
- Nakoniec potrite maslom.