Hľadáte inšpiráciu na recepty z jahôd? Skúste tento tvarohový múčnik s afrodiziakom a povzbudzovačom nálady v jednom. Môže sa pokojne stať jedlým darčekom k výročiu alebo narodeninovou tortou.
Ingrediencie:
- 500 g jahôd
- 75 g masla
- 300 g cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 1 citrón
- 4 vajcia
- 1 lyžica vody
- 225 g polohrubej múky
- ¾ lyžičky kypriaceho prášku
- 25 g kukuričného škrobu
- 2 lyžice kakaového prášku
- 1 lyžica jahodového džemu
- 10 plátkov želatíny
- 650 g smotany na šľahanie
- 2 lyžice vaječného koňaku
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 500 g tvarohu
- ½ lyžičky červeného farbiva
- 4 lyžice nastrúhanej čokolády
Postup:
- Pripravte si korpus zmiešaním masla a 50 g cukru, ½ lyžice vanilkového cukru, kôry z ½ citróna. Pridajte žĺtok z jedného vajca, bielok si dajte bokom.
- Pridajte studenú vodu, 150 g múky a ½ lyžičky kypriaceho prášku k zmesi masla s cukrom.
- Všetko dôkladne zmiešajte a vytvorte bochník.
- Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky vychladiť.
- Rúru si predhrejte na 175 °C.
- Zvyšok vajec spolu s jedným bielkom mixujte asi 5 minút do krémovej konzistencie.
- Pridajte 100 g cukru po častiach a ½ lyžice vanilkového cukru a mixujte.
- 75 g múky zmiešajte s kukuričným škrobom a 1 lyžicou kakaa, zamiešajte a pridajte k vajíčkam.
- Hotovým cestom naplňte vymastenú a múkou vysypanú tortovú formu.
- Pečte asi 20-25 minút.
- Medzitým, čo sa pečie korpus, vyvaľkajte si vychladnuté cesto na pomúčenej doske.
- Cesto by malo vliezť do asi 26 cm tortovej formy.
- Pred pečením ho ešte prepichajte vidličkou a po upečení prvého korpusu ho dajte piecť na 200 °C.
- Pečte asi 15 minút.
- Prvý korpus si rozrežte na 2 horizontálne polovice.
- Upečený maslový korpus si potrite jahodovou marmeládou a navrch dajte jednu polovicu piškótového korpusu.
Čokoládová náplň:
- Namočte si želé plátky v studenej vode, aby napučali.
- 200 g smotany na šľahanie vyšľahajte s 50 g cukru, pridajte zvyšnú časť kakaa.
- Zo želatíny vytlačte prebytočnú vodu a spolu s vaječným likérom ju zahrejte nad plameňom. Nevarte, len zahrievajte, aby sa želatína rozpustila.
- Nechajte ju vychladnúť a primiešajte k šľahačke.
- Hotový krém natrite na prvé poschodie piškótového korpusu.
- Prikryte druhým poschodím korpusu a dajte vychladiť.
Jahodová náplň:
- Medzitým, čo sa múčnik chladí, si môžete prichystať jahodovú náplň.
- 8 plátkov želatíny si dajte napučať do studenej vody.
- 250 g jahôd, 100 g cukru a 2 lyžice citrónovej šťavy rozmixujte tyčovým mixérom.
- Do rozmixovanej zmesi pridajte tvaroh a zamiešajte.
- Napučanú želatínu vytlačte a dajte do hrnca zahrievať spolu s pár lyžicami tvarohovej zmesi, aby sa rozpustila.
- Pridajte ju do zvyšku tvarohovej zmesi a dôkladne premiešajte.
- 250 g smotany na šľahanie si vyšľahajte a pridajte do tvarohovej zmesi spolu s ½ lyžice červeného potravinárskeho farbiva.
- Celý múčnik touto náplňou potrite a dajte chladiť do chladničky na minimálne 3 hodiny.
- Po vychladení môžete ozdobiť zvyšnou šľahačkou, jahodami a čokoládovými hoblinkami.