Jablkové šatôčky z domáceho cesta

Jablkové šatôčky z domáceho cesta

Tento recept na múčnik s jablkami je rýchly, ale cesto je potrebné pripraviť hodinu vopred. Napriek tomu však toto lahodné maslové a chrumkavé cesto za to stojí.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 a ¼ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 hrnček vychladnutého masla nakrájaného na malé kocky
  • ½ hrnčeka kyslej smotany
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • ½ hrnčeka ľadovej vody

Na náplň:

  • 2 veľké jablká
  • ⅓ hrnčeka cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Na dokončenie:

  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice vody
  • práškový cukor

Postup:

Príprava cesta:

  • Múku si zmiešajte so soľou a pridajte maslo.
  • Pomocou mixéra zmes vyšľahajte tak, aby sa všetko spojilo (nešľahajte ale príliš dlho, aby maslo nezmäklo).
  • Kyslú smotanu s citrónovou šťavou a vodou si vyšľahajte bokom.
  • Potom túto zmes opatrne premiešajte pomocou vidličky s maslom a múkou.
  • Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na minimálne 1 hodinu odležať do chladničky (môže tam byť až 2 dni av mrazničke vydrží aj mesiac).

Príprava náplne:

  • Medzitým, čo sa cesto chladí, pripravte si náplň.
  • Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na menšie kocky.
  • Dajte ich variť do malého množstva vody spolu so škoricou a cukrom.
  • Varte zhruba 8-10 minút do mäkka.
  • Po uvarení ich preceďte (vodu z jabĺk si vypite) a nechajte ich chvíľu vychladnúť.

Príprava taštičiek:

  • Vychladnuté cesto si rozdeľte na 2 polovice.
  • Jednu polovicu dajte späť do chladničky a druhú vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske na asi 3 mm hrubé cesto.
  • Teraz záleží na vás, či chcete cesto nakrájať nožom na štvorce alebo vykrojiť hrnčekom o ľubovoľnej veľkosti do tvaru kolieska.
  • Do nakrájaných kúskov vkladajte náplň (1-2 lyžice) a priložte na polovice (u štvorcov sa môžete rozhodnúť, či prepolíte do tvaru obdĺžnika alebo trojuholníka).
  • Okraje všetkých šatiek potrite vodou, aby sa dobre spojili.
  • Navyše ich stlačte vidličkou (spojí sa ešte lepšie a bude to vyzerať pekne).
  • Na každej šatke urobte malé zárezy a potrite ich žĺtkom zmiešaným s trochou vody.
  • Uložte ich na papieri na pečenie vyložený plech.
  • Dajte ich piecť na 190 °C na dobu zhruba 20 minút.
  • To isté zopakujte s druhou polovicou cesta.
  • Pečte do zlatista. Vychladnuté kúsky posypte práškovým cukrom a podávajte.
jablčné šatôčky so škoricou
Zdroj: bakeorbreak.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.