Tento recept na múčnik s jablkami je rýchly, ale cesto je potrebné pripraviť hodinu vopred. Napriek tomu však toto lahodné maslové a chrumkavé cesto za to stojí.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 a ¼ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 1 hrnček vychladnutého masla nakrájaného na malé kocky
- ½ hrnčeka kyslej smotany
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- ½ hrnčeka ľadovej vody
Na náplň:
- 2 veľké jablká
- ⅓ hrnčeka cukru
- ½ lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 2 lyžice vody
- práškový cukor
Postup:
Príprava cesta:
- Múku si zmiešajte so soľou a pridajte maslo.
- Pomocou mixéra zmes vyšľahajte tak, aby sa všetko spojilo (nešľahajte ale príliš dlho, aby maslo nezmäklo).
- Kyslú smotanu s citrónovou šťavou a vodou si vyšľahajte bokom.
- Potom túto zmes opatrne premiešajte pomocou vidličky s maslom a múkou.
- Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na minimálne 1 hodinu odležať do chladničky (môže tam byť až 2 dni av mrazničke vydrží aj mesiac).
Príprava náplne:
- Medzitým, čo sa cesto chladí, pripravte si náplň.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na menšie kocky.
- Dajte ich variť do malého množstva vody spolu so škoricou a cukrom.
- Varte zhruba 8-10 minút do mäkka.
- Po uvarení ich preceďte (vodu z jabĺk si vypite) a nechajte ich chvíľu vychladnúť.
Príprava taštičiek:
- Vychladnuté cesto si rozdeľte na 2 polovice.
- Jednu polovicu dajte späť do chladničky a druhú vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske na asi 3 mm hrubé cesto.
- Teraz záleží na vás, či chcete cesto nakrájať nožom na štvorce alebo vykrojiť hrnčekom o ľubovoľnej veľkosti do tvaru kolieska.
- Do nakrájaných kúskov vkladajte náplň (1-2 lyžice) a priložte na polovice (u štvorcov sa môžete rozhodnúť, či prepolíte do tvaru obdĺžnika alebo trojuholníka).
- Okraje všetkých šatiek potrite vodou, aby sa dobre spojili.
- Navyše ich stlačte vidličkou (spojí sa ešte lepšie a bude to vyzerať pekne).
- Na každej šatke urobte malé zárezy a potrite ich žĺtkom zmiešaným s trochou vody.
- Uložte ich na papieri na pečenie vyložený plech.
- Dajte ich piecť na 190 °C na dobu zhruba 20 minút.
- To isté zopakujte s druhou polovicou cesta.
- Pečte do zlatista. Vychladnuté kúsky posypte práškovým cukrom a podávajte.