Pečený zeler dá polievke to pravé orechové. Navyše je tento recept obohatený o jogurt, ktorý ju doplní vláčnosť. Čo viac jej chýba? Vyskúšajte a posúďte sami.
Ingrediencie:
- 2 buľvové zelery strednej veľkosti
- 4 lyžice rastlinného oleja
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička celej rasce
- 450 ml zeleninového vývaru
- 300 g tučného bieleho jogurtu
- olivový olej na servírovanie
Postup:
- Zelery olúpte a nakrájajte na asi centimetrové kúsky (pár lístkov si nechajte na ozdobu na servírovanie) a premiešajte s olejom a soľou.
- Rozprestrite ho na plech a dajte do predhriatej rúry a pečte asi na 1 hodinu pri 200 °C.
- Medzitým si opražte na suchej panvici rascu. Hotový bude, až sa rozvonia.
- Akonáhle vychladne, rozdrvte ho pomocou mažiara.
- Keď už je zeler hotový, priveďte vývar s jogurtom do varu.
- K horúcemu vývaru pridajte zeler a rozdrvenú rascu a pomocou tyčového mixéra všetko vyšľahajte do hladka.
- Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a jogurtom.