Nemáte radi krémové polievky, ale radšej si vychutnávate kúsky alebo kusy? Túto polievku mixovať nemusíte, je to len na vás. Ale pozor, ten variant s krémovou konzistenciou tam stále zostáva. Len si vyberte a experimentujte.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá cibuľa
- 1 veľký pór (len biela a svetlo zelená časť)
- 6 stoniek stonkového zeleru
- soľ
- 280 g zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- vetvička čerstvej petržlenovej vňate
- vetvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 7 hrnčekov vody alebo kuracieho vývaru
- čerstvo namleté korenie
Na ozdobu:
- 2 lyžice oleja z vlašských orechov
- ¼ hrnček najemno nakrájaného zeleru
Postup:
- Cibuľu, pór, zemiaky, cesnak a zeler si očistite a nakrájajte.
- Na rozohriatom oleji si orestujte cibuľu, pór, zeler a za občasného miešania varte asi 10 minút.
- Pridajte ½ lyžičky soli po prvých 5 minútach.
- Pridajte zemiaky, cesnak a čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, tymian a bobkový list), premiešajte a podlejte vodou alebo vývarom.
- Priveďte do varu a pod pokrievkou varte asi 30-40 minút do zmäknutia.
- Bylinky z polievky vyberte a polievku rozmixujte pomocou tyčového mixéra (kto nemá rád krémové polievky, mixovanie vynechá).
- Polievku dochuťte soľou a korením.
- Podávajte pokvapkanú olejom z vlašských orechov a posypanú kúsky zeleru.