Vďaka syru a smotany je táto zelerová polievka veľmi sýta. Ak nemáte chuť vymýšľať zložitý obed, vystačíte si aj s týmto receptom. Stačí si k nej otústovať čerstvú bagetu alebo iné pečivo a je to.
Ingrediencie:
- 4 lyžice masla
- 1 hlava zeleru buľvového
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1⁄4 hrnčeka hladkej múky
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1⁄2 hrnčeka bieleho vína alebo jablčného či hroznového džúsu
- 1⁄4 lyžičky bieleho korenia
- 1⁄8 lyžičky kajenského korenia
- soľ
- 3⁄4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 120 g nivy
Postup:
- Cibuľu a zeler si očistite (pár lístkov si nechajte) a nakrájajte na kocky.
- Cesnak si olúpte a prelisujte.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Na rozohriatom masle si orestujte zeler, cibuľu, cesnak, zemiaky (restujte asi 5-7 minút).
- Pridajte múku a 1 minútu nechajte pražiť.
- Po častiach prilievajte vývar a víno alebo džús.
- Pridajte oba korenia a priveďte do varu.
- Varte za občasného miešania asi 15-20 minút do zmäknutia.
- Pridajte šľahačku, nadrobenú nivu a nechajte už len prehriať.
- Dochuťte soľou, ak je potreba.
- Podávajte ozdobené lístky zeleru.