Čakáte veľkú návštevu alebo vás je doma veľa? Potom sa vám určite tento variant receptu na strúhané grófkine rezy na veľký plech bude skvele hodiť. A čo viac? Sú skutočne dobré.
Ingrediencie:
- 1 jablko
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do perníka
- 4 vajcia
- 500 g polohrubej múky
- 2 lyžičky škorice
- 180 g práškového cukru
- hrsť hrozienok
- 2 lyžice cukru
- 200 g masla
- hrsť vlašských orechov
- 2 lyžice plnotučného mlieka
Postup:
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva, zmäknutým maslom a cukrom.
- Pridajte žĺtky (bielky dajte bokom), mlieko, zamiešajte a 1/3 cesta dajte vychladiť do chladničky a 2/3 cesta do mrazničky (cca na 30 minút).
- ⅓ cesta si z chladničky vytiahnite (zvyšok vráťte do chladničky) a rozvaľkajte ho na tenkú placku podľa veľkosti vášho plechu. (Vyberte plech o veľkosti zhruba 35×45 cm.)
- Jablko si olúpte a nastrúhajte nahrubo. Prebytok šťavy si vytlačte do pohára (tu vypite) a jablo rozprestrite po rozváľanom ceste.
- Jablko posypte zmesou zmiešanej z 2 lyžíc cukru a 2 lyžičiek škorice, ďalej hrozienkami a nasekanými vlašskými orechmi.
- Bielky, ktoré ste si dali bokom, teraz vyšľahajte do husta a rozprestrite ako ďalšiu vrstvu na nastrúhané jablko.
- Zvyšok cesta si vytiahnite z mrazničky a nastrúhajte na hrubom strúhadle na sneh z bielkov.
Dajte piecť na 180 ° C na dobu asi 30 minút.