Grófčiny rezy hrnčekové

Grófčiny rezy hrnčekové

Nechce sa vám ingrediencie odvažovať alebo kuchynskú váhu ani nevlastníte? Poďte si urobiť grófčiny rezy črepníkové . Určite sa po nich zapráši.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • ¼ hrnčeka ľadovej vody
  • 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ½ lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • ¾ hrnčeka masla
  • ½ vajcia

Na náplň:

  • 5 veľkých jabĺk
  • polovica citróna
  • 4 lyžice masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 lyžička škorice

Na krém:

  • 1 a ⅓ hrnčeka kyslej smotany
  • 5 veľkých vaječných žĺtkov
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ lyžičky cukru

Na posýpku:

  • ½ hrnčeka múky
  • 1 lyžička škorice
  • ¼ hrnčeka cukru
  • 4 lyžice masla
  • 3 lyžice cukru
  • 3 bielky

Postup:

  • Jablká si nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s citrónom.
  • Do hrnca so širším dnom si dajte rozhriať 4 lyžice masla a pridajte ½ hrnčeka cukru, 1 lyžičku škorice a jablká zmiešané s citrónom.
  • Zmes povarte zhruba 6 minút.

Príprava cesta:

  • Medzitým si pripravte cesto.
  • Zmiešajte si sypké ingrediencie, pridajte vychladnuté maslo nakrájané na malé kocky a krátko ho vypracujte pomocou ľadovej vidličky.
  • Potom pridajte vajcia a opäť krátko prehnetajte.
  • Nakoniec pridajte ľadovú vodu a zase vychladnutú vidličkou vypracujte.
  • Pracujte s cestom rýchlo, nemalo by potom vhodnú konzistenciu.
  • Vytvorte bochník a vyvaľkajte ho na tenký plát podľa veľkosti vášho plechu (ideálny rozmer plechu je cca 35×45 cm s vyššími okrajmi).
  • Vyvaľkané cesto dajte na plech vyložený papierom na pečenie a navrch cesta rozprestrite jablčnú zmes.

Príprava krému:

  • Kyslú smotanu, vajcia a vanilku si vyšľahajte.
  • Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní.
  • Po častiach prisypávajte múku a šľahajte.
  • Krém rozpresriete na jablčnú vrstvu.
  • Rezy dajte piecť na dobu 20 minút pri 205 °C. Hneď ako začne krém zlátnuť, teplotu znížte na 190 °C.

Príprava drobenky:

  • Medzitým, čo sa rezy pečú, si pripravte posýpku zmiešaním všetkých ingredienciu v sypkú konzistenciu.
  • 3 bielky z 5, ktoré vám ostali, si vyšľahajte. Keď budú skoro hotové, pridajte 3 lyžice cukru (jednu po druhej) a šľahajte do tuha).
  • Na upečený koláč navrstvite bielky a na bielky nasypte posýpku.
  • Rezy dajte opäť piecť na ďalších 20-25 minút pri 190 °C.
jablčné rezy s kyslou smotanou
Zdroj: platedcravings.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.