Nechce sa vám ingrediencie odvažovať alebo kuchynskú váhu ani nevlastníte? Poďte si urobiť grófčiny rezy črepníkové . Určite sa po nich zapráši.
Ingrediencie:
Na cesto:
- ¼ hrnčeka ľadovej vody
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ½ lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- ¾ hrnčeka masla
- ½ vajcia
Na náplň:
- 5 veľkých jabĺk
- polovica citróna
- 4 lyžice masla
- ½ hrnčeka cukru
- 1 lyžička škorice
Na krém:
- 1 a ⅓ hrnčeka kyslej smotany
- 5 veľkých vaječných žĺtkov
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lyžičky cukru
Na posýpku:
- ½ hrnčeka múky
- 1 lyžička škorice
- ¼ hrnčeka cukru
- 4 lyžice masla
- 3 lyžice cukru
- 3 bielky
Postup:
- Jablká si nakrájajte na tenké plátky a zmiešajte s citrónom.
- Do hrnca so širším dnom si dajte rozhriať 4 lyžice masla a pridajte ½ hrnčeka cukru, 1 lyžičku škorice a jablká zmiešané s citrónom.
- Zmes povarte zhruba 6 minút.
Príprava cesta:
- Medzitým si pripravte cesto.
- Zmiešajte si sypké ingrediencie, pridajte vychladnuté maslo nakrájané na malé kocky a krátko ho vypracujte pomocou ľadovej vidličky.
- Potom pridajte vajcia a opäť krátko prehnetajte.
- Nakoniec pridajte ľadovú vodu a zase vychladnutú vidličkou vypracujte.
- Pracujte s cestom rýchlo, nemalo by potom vhodnú konzistenciu.
- Vytvorte bochník a vyvaľkajte ho na tenký plát podľa veľkosti vášho plechu (ideálny rozmer plechu je cca 35×45 cm s vyššími okrajmi).
- Vyvaľkané cesto dajte na plech vyložený papierom na pečenie a navrch cesta rozprestrite jablčnú zmes.
Príprava krému:
- Kyslú smotanu, vajcia a vanilku si vyšľahajte.
- Pridajte cukor a pokračujte v šľahaní.
- Po častiach prisypávajte múku a šľahajte.
- Krém rozpresriete na jablčnú vrstvu.
- Rezy dajte piecť na dobu 20 minút pri 205 °C. Hneď ako začne krém zlátnuť, teplotu znížte na 190 °C.
Príprava drobenky:
- Medzitým, čo sa rezy pečú, si pripravte posýpku zmiešaním všetkých ingredienciu v sypkú konzistenciu.
- 3 bielky z 5, ktoré vám ostali, si vyšľahajte. Keď budú skoro hotové, pridajte 3 lyžice cukru (jednu po druhej) a šľahajte do tuha).
- Na upečený koláč navrstvite bielky a na bielky nasypte posýpku.
- Rezy dajte opäť piecť na ďalších 20-25 minút pri 190 °C.