Domovom tofu je Ázia, a preto aj najčastejšie recepty z tofu patria práve do čínskej, japonskej alebo vietnamskej kuchyne. Vyskúšajte lahodné sladko-slané špízy s tofu a ananásom okorenené čerstvým zázvorom.
Čo budeme potrebovať
Na teriyaki omáčku
- 1/2 hrnčeka sójovej omáčky
- 1/4 hrnčeka javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka ananásovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžica škrobu
- 1 polievková lyžica vody
Na tofu a zeleninu
- 250 g údeného tofu
- 1/2 veľké červené cibule
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 zelenej papriky
- 1/2 žltej papriky
- 250 g ananásu (môžete použiť aj konzervovaný)
Postup
- Najprv si pripravte teriyaki omáčku: všetky suroviny zmiešajte v hrnci na miernom ohni a nechajte cca 2 minúty povariť za stáleho miešania. Potom odstráňte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
- Tofu nakrájajte na kocky cca 1×1 cm a zalejte teriyaki omáčkou. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Do pekáča vysypeme nakrájané marinované tofu, papriku, ananás a cibuľu
- Pečte cca 30 minút a počas pečenia niekoľkokrát otočte.
- Po upečení vyberte z rúry, potrite zvyšnou marinádou a ihneď podávajte napr. s ryžou.
Cícer patrí medzi najzdravšie potraviny, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie skvelé cícerové recepty !