Málokto odolá tradičným lasagním s boloňským ragú a krémovou bešamelovou omáčkou. Sú plné chuti a pochutí si na nich celá rodina!
INGREDIENCIA
Na mäsové ragú:
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 kocky hovädzieho bujónu
- ¾ šálky červeného vína
- 2 x 800 g plechovka drvených/nakrájaných paradajok
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 2 lyžice sušeného oregana
- 1 lyžica sušených talianskych byliniek
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ šálky vody
Na bešamel:
- 6 lyžíc masla
- ¾ šálky hladkej múky
- štipka sušenej horčice
- 6 šálok mlieka
- soľ a korenie
Na lasagne:
- 300 g sušených lasagní
- ½ šálky strúhaného čedaru
- ½ šálky strúhanej mozzarelly
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- jemne nasekaná petržlenová vňať/bazalka na ozdobu
POSTUP
- Najprv si pripravte bolonské ragú.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Zahrejte olivový olej vo veľkej panvici s ťažkým dnom.
- Pridajte cibuľu a restujte 5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte mleté hovädzie mäso a pomocou stierky ho rozlomte.
- Zvýšte teplotu a nechajte hovädzie mäso variť, kým nezačne hnednúť.
- Rozdrvte cesnak a rozdrobte kocky hovädzieho bujónu.
- Pridajte červené víno a niekoľko minút varte.
- Pridajte drvené paradajky, cukor, worcesterskú omáčku, sušené oregano, talianske bylinky, soľ, korenie a vodu.
- Priveďte do varu.
- Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 2 hodiny, potom pokrievku odoberte a varte ďalších 30 minút, kým omáčka nezhustne.
- Medzitým si pripravte bešamel.
- Rozpustite maslo v strednej panvici na stredne nízkej teplote.
- Pridajte múku a sušenú horčicu a minútu neustále šľahajte.
- Pridajte ½ šálky mlieka a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte ďalšiu ½ šálky mlieka a šľahajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Pridávajte mlieko po troškách, kým nespotrebujete všetko.
- Zahrejte a varte 6–8 minút za pravidelného miešania, kým zmes nezhustne.
- Osoľte a okoreňte.
- Predhrejte rúru na 180 ºC.
- Na dno pekáča s rozmermi 33 x 23 x 7 cm naneste tenkú vrstvu ragú.
- Pridajte vrstvu plátkov lasagnej.
- Na lasagne natrite vrstvu ragú a potom pridajte niečo cez šálku bešamelu.
- Vrstvy opakujte ešte dvakrát.
- Na 4. vrstvu plátov lasagní nalejte zvyšný bešamel.
- Posypte tromi syrmi a pečte 30 minút dozlatista.
- Pred ozdobením petržlenovou vňaťou a podávaním nechajte lasagne 10 minút odstáť.
Milujete taliansku kuchyňu? Skúšate radi nové variť na zaujímavé pochúťky? Čo tak vyskúšať aj naše ďalšie recepty na lasagne ? S mäsom? So zeleninou? Záleží len na vás.