Tradičná grécka musaka s baklažánom a zemiakmi

Tradičná grécka musaka s baklažánom a zemiakmi

Táto luxusná musaka patrí medzi najlepšie grécke pokrmy! Vrstvy vyprážaného baklažánu, zemiakov a cukety sa zalejú bohatou paradajkovou omáčkou s mäsom a hustým bešamelom. Nedá sa poprieť, že sa jedná o pracnejšie jedlo, ale konečný výsledok stojí za to!

INGREDIENCIA

  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,7 cm hrubé kolieska
  • 2 cukety, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
  • 2 baklažány, nakrájané pozdĺžne na 0,7 cm hrubé prúžky
  • 700 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 biela cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 šálka červeného vína
  • 1 šálka paradajkového pyré
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 4 lyžice masla
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 2 šálky strúhaného parmezánu

POSTUP

  • Zemiaky, cuketu a baklažán nakrájajte na cca 0,7 cm hrubé kúsky.
  • Položte baklažán na papierovú utierku v rovnomernej vrstve a prikryte papierovou utierkou.
  • Opakujte s nakrájanou cuketou a potom zemiakmi.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte vrstvu vami preferovaného oleja na vyprážanie.
  • Začnite zemiakmi, ktoré opečte z oboch strán dozlatista.
  • Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
  • Položte na papierové obrúsky a odložte bokom.
  • V ďalšej veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút alebo kým nezosklovatí.
  • Do panvice pridajte nasekaný cesnak a miešajte 30 sekúnd.
  • Do panvice pridajte mleté ​​hovädzie mäso s cibuľou a cesnakom.
  • Restujte, lámajte mäso na kúsky, kým nezhnedne.
  • Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým sa úplne nespoja s mäsom.
  • Prilejte červené víno, paradajkové pyré, hovädzí vývar, tymián a 1/4 šálky petržlenu.
  • Pridajte 2 bobkové listy, škoricu, soľ a korenie.
  • Dobre premiešajte a nechajte povariť, zatiaľ čo budete robiť bešamelovú omáčku.
  • V stredne veľkom hrnci rozpustite 4 lyžice masla.
  • Pomaly vmiešajte 4 lyžice múky.
  • Pridajte 1/2 lyžičky muškátového orieška, soľ a korenie.
  • Pomaly zašľahajte 2 hrnčeky mlieka, kým zmes nezhustne.
  • Vmiešajte 1 šálku strúhaného parmezánu a 1 žĺtok.
  • Zložte musaku do zapekacej misky 23 x 33 cm.
  • Na dno položte vrstvu vyprážaných zemiakov a uzavrite všetky medzery.
  • Posypte petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a nastrúhaným parmezánom.
  • Opakujte s cuketou a potom baklažánom.
  • Na zeleninu natrite rovnomernú vrstvu hovädzej zmesi.
  • Potom bešamelovú omáčku rovnomerne rozotrite po vrchnej časti hovädzej vrstvy.
  • Posypte ešte strúhaným parmezánom.
  • Pečte pri 175 stupňoch Celzia po dobu 40-50 minút alebo pokiaľ nie je musaka hore zlatisto hnedá.
  • Posypte ešte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé!
Zeleninová musaka s mäsom v zapekacej mise.
www.spoonfulofsi.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.