Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorej varenie netrvá príliš dlho. V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako si ho pripraviť zapečený s bešamelom. Chutí aj vyzerá úplne lahodne! Zaručujeme vám, že ho budú jesť aj tie najnáročnejšie malé deti.
INGREDIENCIA
- 1 karfiol
- 60 g masla
- 60 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 90 g strúhaného syra
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- Odstráňte zelené listy z karfiolu a karfiol rozdeľte na stredne veľké ružičky.
- Ružičky umyte a očistite a uvarte ich v hrnci s vriacou vodou a trochou soli do mäkka.
- Dajte pozor, aby ste ružičky neprevarili.
- Odoberte z platne a sceďte.
- Zatiaľ čo sa karfiol varí, môžeme si pripraviť bešamel.
- Dajte panvicu na oheň a pridajte maslo, ktoré by malo mať izbovú teplotu.
- Maslo nechajte zahriať natoľko, aby sa rozpustilo, ale nepripálilo.
- Postupne pridávajte múku a nechajte ju trochu zhnednúť.
- Aby sa nepripálila ani múka, mal by sa celý proces vykonávať na miernom ohni.
- Potom pomaly za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko, kým sa všetko nezmieša a nezostanú žiadne hrudky.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Nechajte bešamel variť a ďalej miešajte, aby sa neprichytil ku dnu, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Ak je príliš hustý, môžete pridať trochu mlieka.
- Keď to urobíte, pridajte v prípade potreby ďalšiu soľ a korenie.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Akonáhle je horúca, vložte uvarené ružičky karfiolu do zapekacej misy.
- Zalejte bešamelovou omáčkou a posypte strúhaným syrom.
- Karfiol vložte do rúry a pečte desať minút.
- Dobrú chuť!