Zamerajte pozornosť na tento batátový koláč. Krémové zemiaky sa krásne hodia na náplň, ktorá je obalená v drobivom krehkom ceste
Čo budeme potrebovať
- 500 g sladkých zemiakov
- 320 g lístkového cesta
- 125 g masla
- 250 g práškového cukru
- 150 ml plnotučného mlieka
- 3 vajcia
- strúhanie muškátového orieška
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička vanilkovej pasty
Postup
- Celé, nelúpané batáty varte 30 minút, kým nebudú veľmi mäkké.
- Dobre sceďte a nechajte 10 minút vychladnúť, potom olúpte.
- Rúru rozpálime na 180 stupňov.
- Rozvaľkáme krehké cesto a vyložíme ním 23 cm formu na tortu.
- Vyložte ju papierom na pečenie a naplňte fazuľami a pečte 20 minút.
- Odstráňte papier a fazuľu a pečte ďalších 5 minút.
- Olúpané batáty vyklopte do veľkej misy s maslom a roztlačte stláčadlom na zemiaky úplne do hladka.
- Pridajte cukor, mlieko, vajcia, korenie a vanilku a šľahajte, kým sa všetko nespojí a nebude hladké.
- Batátovú náplň vyklopte do formy a povrch uhlaďte stierkou.
- Pečte 50–55 minút, kým cesto a povrch koláča nezezlátnu a stred nestuhne.